Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je u nedjelju da je u kabinet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa stiglo pismo bivšega hrvatskoga premijera Ive Sanadera u vrijeme dok je predsjednik Europske komisije sudjelovao na summitu čelnika zemalja G20 u Seulu.


Vandoren je to izjavio za Hrvatski radio, a njegova izjava prenesena je u informativnoj emisiji javne televizije gdje je rečeno kako je Vandoren napomenuo da to pismo predsjedniku Europske komisije baš nije bio prioritet te da će se o njemu razgovarati tek za nekoliko dana.

'To nije pitanje političke motiviranosti'

Vezani članci Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu Kata Grubić Stradali s Banovine strahuju da će obnova trajati predugo: "Tko je mlad - dobro, dočekat će, ali ja imam 80 godina, što ja imam očekivati..."

'Bivši premijer Sanader zaključio je da treba informirati lidere kojima je pisao', izjavio je Vandoren dodajući da je to 'Sanaderovo pravo, njegov izbor' te da ne može reći ništa više od toga. 'Mi se zauzimamo za pravdu u društvu. Ako postoje ozbiljne indicije o kršenju zakona onda se svi slučajevi moraju istražiti, ali to nije pitanje političke motiviranosti', rekao je Vandoren.

Novinari su šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena u srijedu, na predstavljanju izvješća o napretku Hrvatske, pitali o tvrdnji bivšega premijera Sanadera da je žrtva političkih progona na putu Hrvatske u Europsku uniju, o čemu je Sanader navodno pisao Europskoj komisiji i veleposlanicima EU-a u Zagrebu. Vandoren je tada rekao da ta pisma nije vidio te da Europska komisija nije potvrdila primitak.

'Čuo sam da je poslao i Barrosu, ali Bruxelles nije potvrdio primitak'. Tada je rekao kako može samo citirati riječi hrvatske premijerke Jadranke Kosor 'nitko ne može biti iznad zakona' te objasnio kako sve institucije moraju odraditi svoj posao. (T.Š./Hina)