Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Procjenjuje se da su hrvatski proizvođači povrća zbog Escherichije Coli do sada izgubili više od 10 milijuna eura. Kako se država nije potrudila osmisliti kampanju kojom bi uvjerila građane da je domaće povrće zdravo, povrćari su uzeli stvar u svoje ruke. U Slavoniji su danas podijelili 2 tone krastavaca!


Dvije tone svježe ubranih krastavaca završilo je danas na valpovačkim stolovima. 'Grijeh je baciti. Ovo je domaći krastavac, proizveden u Valpovu. Nema bakterija. Mi ga konzumiramo već mjesec dana. Jednostavno ne želimo da završi u smeću, već kod naših sugrađana', kazao je proizvođač Dražen Vidaković.

Vezani članci Slika nije dostupna Optimizam oko smrtonosne bakterije: Najgore je već prošlo Slika nije dostupna EHEC uzeo 25. žrtvu, izvor zaraze i dalje misterij

Koliko god bila daleko od nas, bakterija je ubrala svoj danak i na hrvatskim krastavcima. Ovi ljudi na dan gube oko 4.000 kuna. 'Tržište je zagušeno. Naši otkupljivači su blokirani, jednostavno ne mogu otkupiti. Roba stoji u veletrgovinama od kad se pojavila bakterija', dodao je Vidaković.

Ljude treba uvjeriti da je domaći proizvod zdrav. To su shvatili proizvođači i krenuli u kampanju. 'Mi nemamo takve probleme što ima Europa s kemijom. Ja mislim da smo mi iznad njih malo više. Mada naša Vlada malo promovira to. Ali ovo je zdrava hrana', kazao je proizvođač Željko Kolar.

Valpovčane nije trebalo dugo uvjeravati u kakvoću domaćih kratavaca. Dvije tone krastavaca nestalo je za manje od sata. Europa je pomogla svojim proizvođačima. Hoće li isto učiniti i Hrvatska još nije odlučeno.