Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna u ovom je trenutku jedini prijedlog za rješenje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora i moguće deblokade hrvatskoga pristupnog procesa, izjavio je danas predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl.


'Inicijativa povjerenika Rehna jedini je službeni prijedlog u ovom trenutku. Zato je to jedini prijedlog koji vodi k rješenju pitanja povezana s otvaranjem hrvatskih pregovaračkih poglavlja i otvorenoga graničnog pitanja s Hrvatskom', rekao je Vajgl.

Vezani članci Slika nije dostupna Vajgl: Rehnov prijedlog još uvijek aktualan Slika nije dostupna Rehn: 'Ne želim crtati vraga na zid'

To je izjavio nakon trosatna zatvorena sastanka odbora kojemu je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar podastro vladino izvješće o stanju i izgledima za posredovanje.

'Vladino izvješće podnio je ministar Žbogar u proširenu obliku nakon čega se razvila opširna rasprava. Naš je odbor ponešto proširio osnovna stajališta slovenske vlade. Odbor je dodao i nekoliko svojih sugestija o tome kakav treba biti pozitivan odgovor na Rehnov najnoviji prijedlog', rekao je Vajgl novinarima nakon sastanka.

Po njegovim riječima, Slovenija želi da se problem uz pomoć Rehnove inicijative riješi 'na uravnotežen način koji bi omogućio da ni jedna od dviju susjednih država ne bi bila prikraćena'.

Vajgl: Bilo bi mudro i konstruktivno za Hrvatsku da odgovori na Rehnov prijedlog

Slovenija je za europsku perspektivu 'zapadnog Balkana', posebice za ulazak Hrvatske u EU, ali 'u ovom trenutku daje prednost rješavanju otvorenih pitanja, osobito graničnog pitanja', rekao je Vajgl. Slovenija je motivirana da se problem riješi, dodao je u izjavi novinarima nakon zatvorene sjednice vanjskopolitičkog odbora.

Na upit je li realno da posrednik u graničnom sporu s Hrvatskom bude Martti Ahtisaari, Vajgl je rekao da to u sadašnjem trenutku nije ništa jasnije nego prije, te da Ahtisaari ni prije nije govorio da je konačno odlučio prihvatiti posredništvo.

Na upit kakav hrvatski potez očekuje na Rehnov prijedlog odgovorio je da bi bilo 'mudro i konstruktivno' za hrvatsku stranu da odgovori na inicijativu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju