Andrej Plenković, predsjednik Vlade, odgovarao je na pitanja novinara nakon konferencije veleposlanika i konzula. Između ostalog komentirao je slučaj mladića koji je prekršajno prijavljen jer je mu je doviknuo: "HDZ lopovi".


Zakon se mora provoditi, kratko je odgovorio Andrej Plenković na pitanje smatra li da je prerigorozno kažnjen mladić koji mu je dan ranije u Poreču doviknuo "HDZ lopovi, lopine!".

Vezani članci Branko Bačić Koalicija se sastala u Banskim dvorima: Bačić otkrio razmišlja li se o novim epidemiološkim mjerama Dubravka Šuica, Andrej Plenković Šuica donijela ''dobar dar'' iz EK, Plenković: ''Jedna smo od šest EU država koje su najbrže ostvarile predviđene reforme''

Plenković je, naime, u četvrtak boravio u Istri, a prilikom njegovog izlaska iz porečke Gradske vijećnice 18-godišnji Porečan Marko Starčić uputio mu je spomenute povike. 

Policajci su mladića odmah upozorili da se utiša, no dva sata kasnije na posao mu je stigao policajac koji mu je uručio poziv za sud zbog remećenja javnog reda i mira. 

Na pitanje slaže li se s takvim potezom policije ili misli da je to bilo ipak malo prerigorozno, Plenković se malo zamislio, a onda samo rekao da se zakon mora provoditi. 

Porez na nekretnine definitivno odgađamo, možemo ga i modificirati

Odgovarajući na pitanje o sudbini zakona čiji je sastavni dio i porez na nekretnine, Plenković je rekao da će njegovu primjenu definitivno odgoditi.

"Ministarstvo financija će organizirati niz argumentiranih javnih rasprava, a ne nekih paušalnih rasprava koje ignoriraju sam sadržaj propisa i njegov smisao. Ukoliko bude potrebno možemo ga i modificirati, a njegovo stupanje na snagu ovisit će o tome kako će rezultirati ovi koraci koje sam sad spomenuo", rekao je Plenković. 

Na najavu sindikata javnih službi da idu u prosvjede ukoliko im se ne poveća osnovica na plaće, Plenković je rekao da će se idući tjedan u Vladi održati sastanak nadležnih resora pod koordinacijom ministra Marka Pavića.

"Podsjećam da smo u izrazito dobroj vjeri bili u tim razgovorima krajem prošle i početkom ove godine. Ono što je bilo ponuđeno državnim službenicima, koji su to prihvatili, bilo je ponuđeno i javnima. Mislim da bi bilo dobro da su to prihvatili. Vlada je tu da i dalje razgovara o toj temi i pronađe rješenje“, rekao je Plenković. 

Odluku o otkupu Ine donijet će Vlada, a ne savjetnik

Odgovarajući na pitanja o najavi odabira savjetnika za slučaj mogućeg otkupa udjela Ine od MOL-a, Plenković je rekao da će odluku o tome hoće li država ići u taj otkup, donijeti Vlada, a ne taj savjetnik.

"Zadaća renomiranih savjetnika je da prije svega naprave kvalitetnu i neovisnu evaluaciju kompanije. To je ključni preduvjet da bi se moglo ići u daljnje korake. Obično kod izbora savjetnika ide se na one koji su najrenomiraniji u takvoj vrsti poslovanja. Tko će to biti odlučit će se u daljnjim koracima", rekao je Plenković.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju