Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica se vraća iz Austrije

Kritika predsjednice: "Vojska je mogla i ranije izaći na teren"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica se zbog požara u Dalmaciji ranije vraća u Hrvatsku. Nakon sastanka s predsjednicima Austrije i Slovenije zahvalila je predsjednicima na podršci i ponudi pomoći u gašenju požara. Osvrnula se i na arbitražu sa Slovenijom te poručila da presuda Arbitražnog suda za Hrvatsku praktički ne postoji.

U Salzburgu se održava Trilaterala Austrije, Hrvatske i Slovenije na kojoj sudjeluje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa slovenskim i austrijskim kolegama. Svoj je boravak u Austriji skratila te je oko 13h krenula za Hrvatsku te će se tijekom dana uputiti u požarom poharan Split i Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima Požar trgovine u Svetom Ivanu Zelini Dramatična večer u Zelini VIDEO Veliki požar u kineskom dućanu: Ozlijeđen vatrogasac, četvero ostalo zarobljeno u susjednom prostoru

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je odmah na početku konferencije ponudio pomoć Hrvatskoj u borbi s požarima.

Vezano za arbitražu i granični spor Hrvatske i Slovenije, rekao je kako su na sastanku razgovarali o samoj presudi arbitražnog suda. "Mislim da obje strane moraju sjesti i razgovarati, a ne se zamarati poviješću arbitražnog procesa. Važno je zadržati smirenost", kazao je Van der Bellen.

Pahor: "Nije pitanje hoće li se presuda provesti"

Pomoć u borbi s požarima ponudio je i slovenski predsjednik Borut Pahor nakon čega se vratio na temu arbitraže. Kazao je kako nije pitanje hoće li se presuda Arbitražnog suda provesti, već  kada će se i kako implementirati. "Čekamo mali, ali odlučni signal Hrvatske da namjerava provesti presudu. Obje strane obvezani su međunarodnim pravom poštovati presudu", kazao je Pahor.

Predsjednica zahvalila vatrogascima i poručila: Vojska je mogla i ranije izaći na teren

Predsjednica se zahvalila na potpori Sloveniji i Austriji oko požara. "Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji se u Dalmaciji bore s požarima - vatrogascima, vojsci i svim onima koji su sudjelovali u gašenju. Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu. Vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku. Zahvaljujem svima koji su spasili ljudske živote", kazala je Predsjednica.

Kazala je kako je sinoć razgovarala s gradonačelnikom te će na terenu vidjeti što se događalo. Ponovila je kako je bura otežavala gašenje i da treba napraviti istragu da se utvrdi što se dogodilo. "Vojska je mogla i ranije izaći na teren. Iako nisu obučeni kao vatrogasci, čini mi se da je opseg požara bio takav da je bila potrebna svaka ruka", kazala je predsjednica.

"Presuda za Hrvatsku ne postoji"

Osvrnula se predsjednica i na presudu Arbitražnog suda. "Važno je da se odnosi Hrvatske i Slovenije ne naruše. Hrvatska smatra da je proces arbitraže bio kompromitiran. Ako ne postoji povjerenje između država, to se kosi s odnosima koje smo uspostavili sa Slovenijom. Hrvatska niti prihvaća niti odbija presudu jer smo izašli iz procesa arbitraže. Ona za nas praktički ne postoji", kazala je predsjednica i dodala kako je Hrvatska spremna na dijalog.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene