Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebice nakon tragedije u Srbiji

Užarene linije Plavog telefona: "Nazvala nas je jedna 14-godišnjakinja koja je pokušala suicid jer je dobila četvorku. Roditelji su dolje kartali belu"

Aktualno Galerija Plavi telefon - 5 Plavi telefon - 5 Foto: DNEVNIK.hr Plavi telefon - 1 Plavi telefon - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plavi telefon - 4 Plavi telefon - 4 Foto: DNEVNIK.hr Plavi telefon - 3 Plavi telefon - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plavi telefon - 2 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj su užarene i linije pomoći Plavog telefona. Posebice nakon ovih uznemirujućih vijesti iz Srbije. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Dobar savjet zlata vrijedi, a riječ utjehe i više. U Udruzi Plavi telefon kroz 30 godina podijelili su ih na tisuće, a posla je iz dana u dan sve više. Statistika je alarmantna.

"Zdravstveni problemi, od mentalnog zdravlja nadalje, sto posto poziva je povećano. Psihološki problemi za 60 posto, to su sve alarmantni podaci, seksualnost 400 posto, to bi se netko trebao priupitati. Vršnjačko nasilje i ostalo 52 posto", rekao je Miroslav Vučenović, predsjednik Udruge Plavi telefon.

Roditelji su zvali nakon slučaja u Srbiji u strahu da njihovo dijete ne bi učinilo nešto slično. 

"Oni kažu - i mene je strah, i onda ide razgovor koliko oni poznaju svoje dijete. Mi mislimo da znamo, a misliti je drek znati. Upoznajte svoje dijete, vidite koje su njegove kvalitete i gdje je problem. 'Ja bih dao ruku u vatru, odličan je učenik, pa kako?'", dodao je Vučenović.

Mnogi se roditelji to pitaju. Komunikacije je sve manje pa se nekada ni očito ne primjećuje, donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"Desio se poziv jedne 14-godišnjakinje koja razmišlja o suicidu
jer je dobila četvorku
. Kao roditelj nisam to mogao shvatiti. Njezini roditelji postavili su imperativ na pet nula", izjavio je Vučenović i dodao: "Popila je hrpu tableta, pokušala sucid. Priča otežano i čovjek bi zaista mislio da te netko zeza. Ili si pijan ili glumiš nešto. Mi zovemo susjedu, susjeda ode tamo, roditelji dolje kartaju belu, a mala gore pokušava suicid."

Veliki je problem i nedostatak psihologa, pedagoga i socijalnih radnika u školama. Osmijeh je otkrio da se iza ovog poziva ne krije ružna priča.

"Samo žele izraziti zahvale koliko smo bili od pomoći. Jer u današnjem svijetu, komunikaciji nedostaje da ih se sasluša, ljudi zovu ne da ih se sasluša, nego da ih se i čuje", poručila je Marija Magdalena, volonterka Plavog telefona.

I zato - tko se ne može nositi sa svojim problemima, a treba pomoć, ima se gdje i kome obratiti

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb
Nazovite na telefon 01 2376 470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu. Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116 111.
Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800 0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.
Nazovite na broj: 01 4828 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 


 

 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene