Užarila se Hrvatska! Spas od vrućina traži se na sve načine. Za veći dio zemlje i dalje vrijede upozorenja meteo-alarma. Iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba poručuju kako imaju intervencija, ali ništa više od uobičajenih.

Galerija


Altijana Kadić, specijalistica Hitne medicine otkriva da broj intervencija nije povećan s obzirom na doba godine.

Vezani članci Žena ispred Traumatologije u Zagrebu Šef Traumatologije u Zagrebu: "Odbijala je našu pomoć. Žao mi je ako smo kod građana stvorili sliku socijalno neosjetljive ustanove" Zagreb: U Prečkom izbio požar u stambenoj zgradi koji se proširio na gornje katove Drama u Zagrebu: U Prečkom buknuo požar u zgradi, vatrogasci spašavali trudnicu

"Dolaze uglavnom starije osobe koje su se teže prilagodile uvjetima povišenih temperatura. Kod kroničnih bolesnika pojačavaju se njihovi simptomi od kojih i inače boluju.

Žalili su se na dehidraciju, slabost, vrtoglavicu, lupanje srca što su i najčešće reakcije na ovakve temperature", otkriva.

Unatoč upozorenjima koja svakodnevno slušamo neki i danas u podne hodaju gradom, borave na plaži. Doktorica i za to ima objašnjenje.

"Ljudi obično precijene svoje sposobnosti i ograničenja i zato dolazi do smetnji, kolapsa slabosti, mučnina. Zato je bitno pridržavati se uputa doktora. Uzimati dovoljno tekućine, jesti laganu hranu sa što više voća i povrća, što manje mesa, nositi laganu odjeću, nositi šešir".

Doktorica je objasnila što napraviti ako vidimo osobu malaksalu od vrućine.

"Osobu treba smjesiti u rashlađen prostor, raskomotiti ju i osvježiti. Ovisno o stanju pozvat ćemo hitnu pomoć ili ne. Važno je osobu osvježiti“, poručuje.

Ovih dana svi smo pod klima uređajima, idemo iz rashlađenih prostorija na visoke temperature. Doktorica kaže kako to dodatno opterećuje naš organizam i samu prilagodbu na visoke temperature što može uzrokovati kolaps organizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr