Uz zagrebački potok Kustošak probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci ljudskih tijela, čime je potvrđeno postojanje masovne grobnice.

Galerija


Ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve iz razdoblja po završetku 2. svjetskog rata, objavilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vezani članci Brač Otvorili grobnicu i premjestili kosti njihovih predaka: "Tužna sam i razočarana. Izbacuju kosti mrtvih ljudi da bi grobnicu ustupili drugoj obitelji" Slika nije dostupna Nakon 500 dana misterija napokon stiže odgovor?

Uprava za zatočene i nestale toga Ministarstva terenska istraživanja na području naselja Kustošije u Zagrebu provodila je od 4. do 20. rujna.

Na lokaciji "uz potok Kustošak" probnim iskapanjima pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve poratnog razdoblja, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđeno je postojanje masovne grobnice s obzirom na prikupljena saznanja o njenom postojanju, objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

U ekshumaciji prvi su put, temeljem potpisanog Sporazuma Ministarstva hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja ove godine, sudjelovali studenti završnih godina studija antropologije i arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U daljnjem postupanju slijedi stručna antropološka obrada posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te priprema za njihov pokop.

Terenske aktivnosti na području Zagreba nastavak su istraživanja koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo tijekom 2018., pri čemu su tada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 427 osoba žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvalilo je svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja, posebno nadležnoj 2. Policijskoj postaji Policijske uprave zagrebačke koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu pridonijeli uspješnom provođenju ovih aktivnosti.

Svoje aktivnosti Ministarstvo provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dodaje se u priopćenju. (Hina)