Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I ove godine pod pokroviteljstvom Grada Sinja i Splitsko - Dalmatinske županije od 21. do 25 listopada u Sinju će se treći put održati Festival znanosti - Sinj na kojemu će sudjelovati velika imena hrvatske i svjetske znanosti.


U Sinj dolaze ugledni znanstvenici poput Daniela Denegrija, jednog od vodećih stručnjaka u CERN-u koji će Sinjanima i njihovim gostima ekskluzivno otkriti sve tajne lova na Božju česticu, Miroslava Radmana, svjetski priznatog člana Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Đurđice Ugarković i Slobodana Vukičevića, članova najuglednije Europske asocijacije European Molecular Biology

Organization čija su istraživanja pronijela Hrvatsku znanost na svjetskoj razini, a profesor Vukičević dobitnik je najvećeg projekta Europske komisije vrijednog 6 milijuna eura.

Na festivalu će sudjelovati i jedan od najperspektivnijih mladih znanstvenika u Hrvatskoj Tomislav Domazet - Lošo, dobitnik brojnih nagrada, akademik Vladimir Paar po čijim su knjigama fiziku učile brojne generacije, Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Center for Inquiry (CFI) za Hrvatsku, prestižne svjetske organizacije za promociju kritičkog mišljenja i drugi ugledni sudionici.

>> Sinj središte slavlja Velike gospe, stigle tisuće vjernika

Građani Sinja, studenti, đaci srednjih i osnovnih škola imat će posebnu čast slušati vrhunska predavanja i provokativne teme. Posebnu pažnju već sad privlači tema okruglog stola Slučaj Gallileo - sukob Crkve i znanosti na kojem sudjeluju akademik Vladimir Paar, don Ivan Tadić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, Franjo Sokolić, profesor na PMF-u Sveučilišta u Splitu i Đuro Dropac, fizičar na IFS-u u Zagrebu.

Djeca sinjskih vrtića i ove godine uživat će u raznim pokusima koje će za njih demonstrirati vrijedni članovi tima Znanstvene čarolije iz Zagreba koje čini studenti kemije.  Sinjani će zahvaljujući profesionalnom Astro timu moći teleskopima, koji će biti postavljeni u gradskom parku, promatrati zvjezdano nebo, a i 'buljiti' u Sunce u popodnevnim satima.

I po prvi put na jednom festivalu znanosti u Hrvatskoj sinjska javnosti imat će priliku poslušati mišljenje stručnjaka dviju najjačih organizacija za borbu protiv pseudoznanosti: Center for Inquiry i Skeptics in Pub koji će sinjskoj mladeži rastumačiti što je problematično u tarotu, astrologiji, homeopatiji i sličnim porocima. (Hina)

Vezani članci Vukovi, ilustracija - 3 U okolici Sinja mještani strahuju od napada vukova: "Dolaze baš uz sam rub kuće, napadaju stoku, pse, sve živo" Misa u Sinju - 2 Sinjani na misu unatoč osam zaraženih fratara, svi se nadaju da virus neće baš njih: "Samo luka i kiselog kupusa i - nema korone!"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook