Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo predsjedniku

Uvreda Hrvatskoj s Novogodišnjeg bečkog koncerta?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Msgr. Vladimir Stanković, kanonik i kustos katedrale otvorenim je pismom od hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zatražio da prosvjeduje kod austrijskih vlasti jer u filmskom zapisu austrijske televizije o toku rijeke Dunava, prikazanom tijekom novogodišnjeg bečkog koncerta, nije bilo ni spomena o Vukovaru i o Hrvatskoj.

'Molim i tražim od Vas kao predsjednika Republike Hrvatske da istog časa, putem diplomatskih kanala, kod Republike Austrije uložite najodlučniji prosvjed zbog rečene namjerne ili nenamjerne diverzije organizatora Novogodišnjeg bečkog koncerta', napisao je kanonik Stanković u pismu Mesiću, koji je na koncertu u Beču bio gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Austriji Nesreća na Dunavu: Kruzer pun putnika udario u betonski zid, ima ozlijeđenih Vukovarska ada - 3 pješčani otok iz snova Nizak vodostaj Dunava otkrio spektakularne prizore: "Niti jedno mjesto u Hrvatskoj se s tim ne može mjeriti"

Kanonik pojašnjava da je režija, 'uz prekrasnu Straussovu glazbu, lijepo ukomponirala' tok rijeke Dunava od njezina izvora u Donaueschingenu do ušća u Rumunjskoj, prateći ga kroz pet država: Njemačku, Austriju, Mađarsku, Srbiju i Rumunjsku, ali ne i kroz Hrvatsku.

Bit će da su se i gledatelji u čudu pitali 'kako je to Dunav iz Mađarske odjednom potekao do Srbije, jer o Vukovaru i Hrvatskoj nije bilo ni spomena', piše kanonik.

Napominjući kako je 's indignacijom' odmah prekinuo gledanje koncerta, msgr. Stanković je ocijenio da uzvanici na samom koncertu nisu mogli pratiti sve ono što je gledateljima prikazala televizija i da se na licu mjesta Mesić 'nije mogao osvjedočiti kako tamo zapravo ne predstavlja nikoga jer za Austriju, odnosno za organizatore Novogodišnjeg bečkog koncerta Hrvatska ne postoji'.

Stoga je, 'kao građanin Hrvatske i kao dugogodišnji ravnatelj hrvatske inozemne pastve', pozvao predsjednika Mesića da uloži 'najodlučniji prosvjed'.

Samo tako će, smatra, bar donekle popraviti 'nenadoknadivu moralnu, kulturnu i političku sramotu koja je nanesena' građanima Hrvatske i svim Hrvatima u svijetu i naglašava da je taj incident upozorenje za Mesićevog nasljednika da 'više vodi računa o stvarnim interesima svih građana Hrvatske nego o mišljenju i željama velikih centara ekonomske i političke moći izvan Hrvatske'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene