Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

KORONAVIRUS I GOSPODARSTVO

Direktor Hrvatske udruge turizma otkrio kakav nam je booking za predstojeću sezonu i poručio: "Svi vjeruju našim zdravstvenim ekspertima"

Veljko Ostojić
Veljko Ostojić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veljko Ostojić Veljko Ostojić Foto: DNEVNIK.hr Gari Capelli Gari Capelli Foto: DNEVNIK.hr Ivan Sarajlić Ivan Sarajlić Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković Oleg Butković Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvoreni muzej Louvre Galerija 1/5 >>
Otkazuju se sajmovi, burze su u padu, a ulagači su samo prošlog tjedna izgubili 5 bilijuna dolara zbog koronavirusa. Procjene su da će koronavirus na gospodarstvo imati utjecaja kao financijska kriza 2008. godine.

Posjeti slavnom Louvreu su zatvoreni. Svjetske su burze u padu koji je tek danas zaustavljen. Ulagači su samo prošli tjedan izgubili pet bilijuna dolara. Otkazuju se poznati sajmovi poput onog automobilističkog u Ženevi i turističkog u Berlinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna državnici u problemu Veliki izazov: Kako suzbiti omikron, a izbjeći paralizu gospodarstava? Edi Karuc - 3 KAŽE - BROJKE NISU DRAMATIČNE Zadarski liječnik o necijepljenima: "Moramo kopirati standarde pametnijih i razvijenijih. Samo se mi tu pravimo pametnima"

Koronavirus uzima danak u svjetskom gospodarstvu. Prazne su i stomatološke ambulante. U Hrvatskoj su one koje se bave zdravstvenim turizmom također prazne.

"Moram reći da to što radimo sa smanjenim intenzitetom da smo iskroistili za nešto drugo, dakle svi naši djelatnici koji trenutno ne rade su već na edukacijama, internim edukacijama ili na učenju nekih novih stvari za koje inače uvijek ima manje vremena", napominje Jagoda Berber Torbarac, članica uprave jedne stomatološke klinike.

U turizmu na Kvarneru situacija za sada nije dramatična.

"Posljednjih tjedana je bilo nešto otkaza s azijskog tržišta, posljednjih dana zbog situacije u italiji i sa talijanskog tržišta ali još uvijek to nisu nekakvi razmjeri da bi bili zabrinuti za neki naredni period koji nam dolazi", ističe Ivan Sarajlić, glasnogovornik jedne hotelske tvrtke.

Posljedice virusa koji se proširio svijetom osjećaju putničke agencije u Hrvatskoj, čak 92 posto njih očekuje snažne posljedice na poslovanje.

Korona za sada nije usporila izgradnju Pelješkog mosta.

"Došao je brod, on je sada već na poziciji gdje se to iskrcava gdje će biti iskrcan i sve je u redu, nema nikakvih virusa što se tiče Pelješkog mosta", kaže ministar prometa Oleg Butković.

Neke gospodarske grane u Hrvatskoj već trpe štete zbog virusa poput prijevoznika čiji je problem ipak na kraju riješen.

"Zadnji tjedan Županijska komora Rijeka imala je nekoliko upita odnosno istaknutih problema vezano upravo za zadržavanje prijevoznika na granicama onih koji su se vraćali iz ugroženih područja u Italiji pa bez obzira da li su imali ili nisu imali simptome - tražila se od njih izolacija", otkrila je Vita Dujmović, direktorica HGK Županijske komore Rijeka.

Virus ruši burze

Ostojić: "Vidjet ćemo što će se događati u budućnosti"

Osim na gospodarstvo, koronavirus imat će utjecaj i na turističku sezonu. U Umagu je premijer održao sastanak s ministrima i predstavnicima Hrvatske udruge turizma.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić priznaje da koronavirus već sada ostavlja posljedice na naš turizam, ali ne dramatične.

"Ovo što se sad događa, jesu otkazi pojedinih grupa prije svega iz Italije i otkazi nekih manifestacija koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu. Nije nikakva situacija koja treba biti pod lupom velike pozornosti, vidjet ćemo što će se događati u budućnosti".

Otkrio je i kakav je booking za sezonu. "On je malo zastao. Gosti ne otkazuju, ali čekaju razvoj situacije", napominje.

"Nema panike, svi su smireni i svi vjeruju našim zdravstvenim ekspertima koji najavljuju da s ljepšim vremenom postoji mogućnost da koronavirus nestane". Ipak se od Uskrsa dosta očekuje. 

"Ima još do Uskrsa mjesec i pol pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Ali i ako Uskrs bude nešto slabiji od planiranog neće se dogoditi ništa dramatično", uvjeren je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene