Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv novog udara na građane

Predsjednik o poskupljenju grijanja: Vrijeme je da se pokažemo kao socijalna država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba, gradonačelnici i predsjednik Josipović komentirali su najavu podizanja cijena grijanja.

HEP je lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Tražio pomoć predsjednika Grbin iznio planove oporbe ako ne bude izvanredne sjednice Sabora: "Šteta zbog afere je najmanje 10 milijuna eura" Zoran Milanović Zbog HEP-a i VSOA-e Jandroković odbio oporbu, sad se okreću predsjedniku: ''Neka Milanović sazove izvanrednu sjednicu Sabora''

Novi udar na džepove građana prokomentirao je i predsjednik Josipović. Poručio je kako je situacija vrlo teška te da je porast cijena posljedica te situacije. Naglasio je i kako je ovo stanje, u kojem se Hrvatska mora iskazati kao socijalna država i treba pokazati solidarsnost prema onima kojima je najteže.

Na pitanje je li to i poruka Vladi, Josipović je odgovorio kako je to poruka svima, pa i lokalnoj samoupravi koja treba pokazati socijalnu osviještenost.

Ideju o poskupljenju još su jučer odbacili gradonačelnici Zagreba, Samobora, Osijeka i Velike Gorice, a danas im se pridružio i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

Milan Bandić izjavio je kako nije dobio službenu obavijest o poskupljenju grijanja te još jednom najavio kako će na nju uložiti veto. 'Kada je dobijem, onda ću se očitovati i iskoristiti svoje ovlasti i staviti veto na poskupljenje bilo kojeg energenta', rekao je Bandić prilikom otvaranja Europskog tjedna mobilnosti.

>> Bandić: Ne samo da ću staviti veto na poskupljenja, nego ću tražiti smanjenje komunalija

I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se na najavljeno poskupljenje. 'Od Vlade se nije očekivalo da od Hrvatske u devet mjeseci naprave Švicarsku, ali se očekivalo da zaustave negativne trendove, odnosno, da otkriju mehanizme za njihovo zaustavljanje', rekao je.

I Jadranka Kosor, bivša premijerka, tvrdi da je najavljeno poskupljenje nelogično te dodaje kako bi tu odluku trebalo detaljo ispitati.

Prisjetila se i svojih premijerskih dana i HEP-a, koji je tada također poslovao u minusu, tražio poskupljenje od 25 posto. 'Moja Vlada je to odbila i tražila restrukturaranje HEP-a. Na kraju mandata, HEP je poslovanje završio u plusu i nije bilo potrebe za poskupljenjem', rekla je Kosor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene