Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Hrvatske, Srbije i BiH

Usuglašen sporazum o izvršenju zatvorskih kazni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija usuglasile su sve najvažnije točke sporazuma kojima će se osigurati izvršenje pravomoćnih sudskih presuda u slučajevima osoba a dvojnim državljanstvom, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

'Sve najvažnije točke sporazuma su usuglašene i oni će biti potpisani do kraja ovog mjeseca, vjerojatno oko 17. prosinca', kazala je Bakić. Ministri pravosuđa triju država trebali bi u Sarajevu potpisati izmjene i dopune postojećih sporazuma o međunarodnoj pomoći u kaznenim stvarima. Predviđenim izmjenama bit će definirana obveza svake zemlje potpisnice da uhiti i uputi na izdržavanje kazne one osobe koje su pred sudovima u susjednim državama pravomoćno osuđene a služenje kazne izbjegavaju zlorabeći pogodnosti dvojnog državljanstva. Ustavi Hrvatske, BiH i Srbije ne dopuštaju mogućnost izručenja njihovih državljana čak i kada su oni pravomoćno osuđeni u drugim državama.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

>> Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu'

Prema podacima koje je ministarstvo pravosuđa BiH dobilo od hrvatske policije, u BiH se trenutačno krije 46 osoba osuđenih na zatvorske kazne pred sudovima u Hrvatskoj a najpoznatiji među njima su Branimir Glavaš, liječnik Ognjen Šimić, Dražen Golemović i Jozo Ćurković. Prema evidencijama sudova u BiH, u Hrvatskoj je pak utočište našlo 106 osoba osuđenih u susjednoj državi. Stotinu bjegunaca od pravde iz BiH utočište je našlo u Srbiji a njih 24 u Crnoj Gori.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene