Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge ribara najavili prosvjed

'Ustrajat ćemo na prosvjedima neovisno o trajanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija triju udruga profesionalnih ribara 'Naše more' iz Kaštela, 'Mare Croaticum' iz Umaga, 'Istarski ribar' iz Pule organizirat će u istodobno u 12 sati prosvjede na devet mjesta - Splitu, Šibeniku, Zadru, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci, Umagu i Puli.

Po riječima predsjednika udruge profesionalnih ribara 'Naše more' Tončija Frančića ribari će na prosvjedima izraziti nezadovoljstvo odnosom ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice državnog tajnika u minstarstvu Tončija Božanića i suradnika, prema teškoćama ribara.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga

'Prosvjedi će se organizirati pod geslom 'Trenutak istine' i bit će mirni, bez ometanja trajektnog prometa, a prijavili smo ih i policiji, od koje smo već dobili i odobrenje', rekao je Frančić.

>> Ribari: Treba iznjedriti odgovore na Čobankovićeva obećanja

Tražit ćemo ostavku državnog tajnika Božanića, zahtijevati proglašenje gospodarskog pojasa i, kako je istaknuo, uspostavu pune hrvatske suverenosti na 23.000 četvornih kilometara morskog prostora jer 'talijanski ribari uništavaju resurse Jadrana i hrvatskog ribarstva', kazao je Frančić. 'Nezadovoljni smo cijenom plave nafte i tražit ćemo da se zajamči cijena od četiri kune po litri', istaknuo je Frančić.

Naglasio je kako su ribari nezadovoljni i pravilnicima za povlastice, gospodarski ribolov i očevidnike. 'Mi profesionalni ribari kao vlasnici obrta nemamo zajamčen beneficiran radni staž, a naši radnici imaju', kazao je Frančić, objašnjavajući razloge za subotnje ribarske prosvjede.

'Očito je da su razgovori bili uzaludni'

Daniele Kolec predsjednik Udruge Mare Croaticum  kazao je kako su čelnici ove tri udruge profesionalnih ribara već u više navrata razgovarali s ministrom Petrom Čobankovićem i u detalje mu objasnili svu problematiku vezanu uz ribarstvo.

'Očito je da su ti razgovori bili uzaludni jer nakon njih ništa se nije učinilo za poboljšanje stanja u ribarstvu koje je katastrofalno", naveo je Kolec. Dodao je kako ove tri udruge traže neopozivu ostavku državnog tajnika Tončija Božanića budući je izvjesno da je upravo on, kako je rekao Kolec 'glavni krivac za kolaps ribarstva'.

'Ne bude li došlo do konkretnih promjena u ribarstvu ustrajat ćemo na prosvjedima neovisno koliko dugo će oni trajati', zaključio je Kolec. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene