Ustavni sud objavio je priopćenje vezano za medijsku kampanju promoviranja mirovinske reforme. Utvrdili su da Ministarstvo nije prekršilo pravila u tzv. predreferendumskoj fazi.

Galerija


Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je kako je očito da je kampanja promoviranja mirovinske reforme započela znatno prije nego prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv reforme, ali i da vremensko poklapanje s početkom prikupljanja potpisa pokazuje da kampanja nije isključivo usmjerena na informiranje građana.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Nesuglasice HDZ-a i HNS-a zbog referenduma: ''To je dobro jer ako se svi slažemo u svemu - nema naprijed'' Inicijativa \"67 je previše\" prikupila više od 600.000 potpisa (Foto:Marko Lukunic/PIXSELL) Sindikalna inicijativa "67 je previše": "Prikupili smo više od 600.000 potpisa"

Sud je zaključio da je kampanja ''jednim dijelom motivirana referendumskom inicijativom i usmjerena uvjeravanju građana da bi podržavanjem inicijative doveli u pitanje one aspekte reforme koje Vlada smatra poželjnima''.

Kako stoji u priopćenju Ustavnog suda, sud može reagirati kada se krše pravila u referendumskoj fazi, no ovdje je riječ o takozvanoj predrefendumskoj fazi. ''Da bi Ustavni sud reagirao u toj fazi postupka, moralo bi doći do grubog kršenja pravila demokratske procedure'', naveli su.

Za treću fazu kampanje, prema navodima Ministarstva, planirana su sredstva u iznosu od milijun kuna, ''dok su ukupno u 2018. i 2019. godini za kampanju utrošena sredstva u iznosu od 3.772.997,26 kuna, koja su osigurana u državnom proračunu'', navedeno je u priopćenju Suda.

Sud je, dakle, utvrdio da nema osnova za postupanje u ovom slučaju jer Ministarstvo niti korištenjem proračunskih sredstava niti na bilo koji drugi način grubo ne krši pravila demokratske procedure.