Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

Galerija


Na sjednici 2. srpnja Ustavni sud uvažio je ustavnu tužbu Tomislava Karamarka i ukinuo presudu Visokog suda i presudu Upravnog suda.

Vezani članci Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Ustavni sud odbio žalbu udruge U ime obitelji, u DIP-u zadovoljni: "Sud je potvrdio sve navode koje smo iznijeli" Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) GONG: ''Plenkoviću, i Karamarko je morao dati ostavku zbog Povjerenstva''

Predmet se vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova, piše N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u lipnju 2016. donijelo je odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Sudjelovao je u raspravama o sudskim sporovima koje je vezano za INA-u Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om. Karamarko je, prema Povjerenstvu, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Karamarko se na odluku žalio na Upravnom sudu, koji je stao na stranu Povjerenstva, a potom i na Visokom upravnom sudu.

Stručnjaci su prije upozoravali da bi usvajanje Karamarkove ustavne tužbe značilo da je Povjerenstvo pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti. I to ne samo u slučaju Karamarko, pisao je Jutarnji list, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, među kojima su najsvježiji slučajevi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića.

Usvajanje Karamarkove ustavne tužbe pomoglo bi i premijeru Andreju Plenkoviću. Povjerenstvo tek treba odlučiti je li Plenković povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti uporno tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor, pisao je Jutarnji.