Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud u 2008. ulazi sa 7.400 neriješenih predmeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud održao je danas posljednju ovogodišnju sjednicu, a prvu kojom je predsjedavao Željko Potočnjak i na kojoj je nazočilo troje novih sudaca - Snježana Bagić, Marko Babić i Aldo Radolović koji će, zajedno sa sedmero "starih" sudaca, u 2008. ući sa 7.400 neriješenih predmeta.

Potočnjak je istaknuo da je nastavljen trend porasta broja predmeta, pa je tako sud ove godine zaprimio čak 4.622, od kojih je riješio 3.830. Ustvrdio je kako će veliki broj zaostalih predmeta zahtijevati pojačan angažman te izrazio očekivanje da će se iduće godine popuniti tri upražnjena sudačka mjesta.

Pročitajte i ovo Muzej u Iraku, arhivska fotorgafija (Foto:AFP) Pokrajina Babilon Veliko otkriće zahvaljujući jakoj kiši: "Ovakva događanja nisu rijetka, ali..." Slika nije dostupna Velika gužva Evo što se najviše kupovalo u IKEA-i!

Podsjetio je da je godina na izmaku bila "izuzetno zahtjevna" zbog promjena u sazivu suda i parlamentarnih izbora u kojima je, kaže, sud imao značajnu ulogu u nadzoru ustavnosti i zakonitosti njihove provedbe.

Potočnjak je na kraju izrazio želju da se sud ubuduće više bavi apstraktnom kontrolom ustavnosti zakona i drugih akata, a manje predmetima koji nemaju značajnije ustavnopravno značenje.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici suci su jednoglasno usvojili ustavnu tužbu Zagrepčanke koja je zbog sporosti administracije osam godina od grada čekala zamjenski stan za njezin koji je bio predviđen za rušenje. Kada je žena i dobila zamjenski stan, zbog promjene zakona nije ga mogla otkupiti, već je dobila status zaštićenog najmoprimca.

Potom su njezin zahtjev da joj se omogući otkup odbili zagrebački Općinski i Županijski sud, ali ne i Ustavni sud koji je usvojio ustvanu tužbu i predmet vratio Općinskom sud na ponovni postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene