Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud odbio skinuti imunitet predsjedniku Mesiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbio je skinuti imunitet predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, čime je onemogućio Josipu Kokiću da ga tuži za uvredu.

Zahtjev da mu se omogući pokretanje kaznenog postupka, odnosno podizanje privatne tužbe protiv predsjednika Republike Kokić je podnio osjetivši se uvrijeđen Mesićevim osvrtom na prosvjed kojem je cilj bila promjena imena Trga maršala Tita u Kazališni trg.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Roberto Saviano, Giorgia Meloni NOVO ZASTRAŠIVANJE Novinar komentirao smrt bebe u brodolomu, premijerka ga tuži za klevetu: ''Gadovi, kako ste mogli?''

U osvrtu od 12. veljače ove godine, objavljenom u jednom dnevnom listu pod naslovom 'I Katolička crkva nasjela je na propagandu protiv antifašizma', Mesić je neke organizatore okupljanja na Trgu maršala Tita, među ostalim, nazvao i spodobama.

Tražeći od Ustavnog suda da mu se omogući pokretanje privatne parnice Kokić je ustvrdio da je pročitavši 'krajnje uvredljiv' dio Predsjednikove izjave osjetio 'snažnu uvredu' i pobunu cijelog svog bića.

Ustav propisuje da predsjednik Republike ima 'imunitet nepovredivosti', pa ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda.

Na tu su se odredbu ustavni suci pozvali i u obrazloženju odluke o Kokićevom zahtjevu koji je odbijen jednoglasno.

Ustavni sud odbio je kao neosnovan i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o privatizaciji. Predlagatelj je osporavao mogućnost prodaje dionica na dvadesetogodišnju otplatu, no ustavni su suci sa sedam glasova za i tri protiv dali za pravo zakonodavcu, ističući da tom odredbom nije povrijeđeno načelo jednakosti građana pred zakonom.

Sud se pozvao i na raniju odluku kada je zaključeno da zakonodavac radi ostvarenja ciljeva privatizacije može odrediti i osobe ili skupine koje dionice mogu dobiti i bez naknade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene