Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud odbacio je u ponedjeljak podnesak kojim je predsjednički kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zatražio nadzor nad ustavnošću i zakonitošću predsjedničkih izbora zbog "viška birača" u biračkom registru, s obrazloženjem da Sinčić podnesak nije potpisao vlastoručno.


Ustavni sud ističe da su samo političke stranke i kandidati ovlašteni zatražiti nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora.

Vezani članci Ivan Vilibor Sinčić ''Meni je još u glavi onaj nesretni Bošnjaković'': Sinčić pomiješao ministre pa opleo po pogrešnom čovjeku Nikola Milina, glavni ravnatelj policije Glavni ravnatelj policije otkrio hoće li biti kazni zbog kombija s lubenicama i poručio: ''Sigurnost je definitivno prioritet''

"Razmatrajući navedeni podnesak, Ustavni sud je utvrdio da je u potpisu kao podnositelj tog prigovora naveden 'predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić' i naznačena adresa (..). Ispod toga se nalazi nečitki potpis osobe i kratica 'u.z.'", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Policija otkrila zašto je privela Sinčića

Zaključuje se da podnesak "očito nije potpisao kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, a uz podnesak nije priložen nikakav dokument kojim bi se dokazivalo da je predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić ovlastio potpisnika podneska na podnošenje prigovora Ustavom sudu" te da stoga nisu ispunjene formalne pretpostavke za postupanje Ustavnog suda.

Takvu odluku Sinčić danas nije želio komentirati, jer ju još nije primio, a objašnjava da je nadzor tražio zbog tvrdnji Ministarstva uprave da Hrvatska ima četiri milijuna birača, iako po Državnom zavodu za za statistiku i HZZO-u u Hrvatskoj živi ukupno 3,5 milijuna punoljetnih građana.

"U popisu objavljenom 19. prosinca ta je brojka korigirana na oko 3,7 milijuna, no to je još uvijek 250 tisuća birača više nego punoljetnih stanovnika i zato smo se obratili Ustavnom sudu", rekao je Sinčić za Hinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook