Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr)
Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ustavni sud zaključio je da ne postoje razlozi za njegovim postupanjem po zahtjevu SDP-ovih saborskih zastupnika koji su prije nekoliko mjeseci na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav željeli raspravljati o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića, ali je većina tu raspravu odbila provesti.


SDP-ovci su to protumačili kao udar na demokratski višestranački sustav, odnosno na temeljne vrednote Ustava i ustavnog poretka pa su se obratili Ustavnom sudu i 4. srpnja napustili sjednicu Odbora nakon što je HDZ četvrti put odbio raspravu o sukobu interesa premijera Andreja Plenkovića.

Vezani članci Peđa Grbin SDP raspustio organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu: "Ako želimo mijenjati Hrvatsku, moramo prvo promijeniti sebe" Peđa Grbin SDP raspustio zagrebačku organizaciju: ''Odluka se odnosi na one koji su SDP smatrali servisom za zapošljavanje''

"Plenković je tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković, a mi samo želimo da Odbor za Ustav ili bilo tko drugi odluči tko je nazočan za izuzeće", kazao je tada SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, koji je uz Arsena Bauka potpisao podnesak Ustavnom sudu.

Dodao je i da ne ulazi u ovlast većine da odbije njihov prijedlog, ali da se rasprava o nečemu mora provesti ako manjina to zatraži.

 

 

Izvijestio je kako je oporba tražila da se raspravlja o povredi Poslovnika koji manjini dopušta da uvrsti točke u dnevni red, no predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) poručio im je kako je njegovo autonomno pravo da odabere koje će točke uvrstiti.

U odbijenom podnesku Grbin i Bauk zatražili su od Ustavnog suda da iskoristi svoje ovlasti i ukaže Hrvatskom saboru o "uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti u radu radnih tijela Hrvatskoga sabora".

No u odluci koja je u četvrtak objavljena na stranicama Ustavnog suda stoji da je najviše pravosudno tijelo odlučilo da "ne postoje razlozi za postupanje Ustavnog suda na temelju članka 125. alineje 5. Ustava odnosno članka 104. Ustavnog zakona". (Hina)