Ustavni sud Republike Hrvatske
Ustavni sud Republike Hrvatske Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ustavni sud donio je na sjednici u utorak odluku kojom proglašava da su izbori za predsjednika Republike, koji su održani 22. prosinca 2019. i 5. siječnja 2020., provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima, čime se postupak izbora za hrvatskog predsjednika smatra okončanim.


Na sjednici Ustavnog suda u utorak je donesena odluka kojom je proglašeno da su izbori za predsjednika Republike, koji su se održali 22. prosinca 2019. i 5. siječnja 2020. godine, provedeni u skladu s Ustavom i mjerodavnim zakonima. Tom se odlukom postupak izbora za hrvatskog predsjednika smatra okončanim.

Vezani članci Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović Što piše u izdvojenom mišljenju troje sudaca: "Neobično je imati spremne mjere za obranu od grizlija, a onda tražiti nove kad se pojavi jazavčar" Ivan Zvonimir Čičak Hrvatski helsinški odbor hvali rad Ustavnog suda: "Djelovali su promptno, a sjednica s novinarima bila bi javni spektakl"

Ustavni sud pritom čestita svim biračima na iskazanom visokom stupnju izborne kulture u postupku u kojem su, svojom slobodnom voljom, izabrali predsjednika Hrvatske, navodi se u priopćenju Ustavnog suda.

Novi hrvatski predsjednik je Zoran Milanović koji je u drugom krugu izbora dobio 1.034.170 glasova, dok je Kolinda Grabar-Kitarović dobila 929.707 glasova. (Hina)