Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud odlučio je da će sudac Željko Potočnjak predsjedavati tim sudom do popunjavanja preostala tri upražnjena mjesta, budući da u postupku izbora novoga predsjednika suda ni jedan od dvoje kandidata - Jasna Omejec i Potočnjak - danas nije dobio potrebnu većinu.


Predsjednik Ustavnog suda pokušao se izabrati iza zatvorenih vrata, nakon čega je priopćeno da je na prvoj sjednici u izmijenjenom sastavu bilo nazočno svih desetero sudaca.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović u Popovači Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače: "Tu sam prvi put došao na biciklu..." Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske Milanović o ljudskim pravima i potezima Vlade u koronakrizi: "Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja ljudska sloboda"

Za predsjednika suda kandidirali su se sutkinja Omejec i sudac Potočnjaka, no, kako u tri kruga glasovanja nitko od njih dobio potrebnu većinu, suci su odlučili Potočnjaka imenovati na dužnost predsjedavajućega suda do stupanja na dužnost još troje ustavnih sudaca.

Naime, na sudu su upražnjena tri mjesta jer Hrvatski sabor na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu nije imenovao niti jednog od kandidata.

Inače, jučer je osmogodišnji sudački mandat istekao Petru Klariću, koji je posljednjih četiri godine bio predsjednik suda, zatim Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Emiliji Rajić, Smiljku Sokolu i Vici Vukojeviću.

U sadašnjem sazivu suda su, uz Omejec i Potočnjaka, Ivan Matija, Davor Krapac, Snježana Bagić, Marko Babić, Aldo Radolović, Agata Račan, Mario Kos i Nevenka Šernhorst.

Prema Poslovniku Ustavnog suda, predsjednik suda bira se tajnim glasovanjem, većinom glasova svih sudaca, odnosno punog sastava, što znači da je za izbor potrebno sedam glasova. Kandidirati se mogu svi suci i svatko može biti biran za predsjednika više puta.