Ustavni stručnjak Mato Palić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ustavni stručnjak Mato Palić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku Mato Palić smatra da su ispunjeni svi uvjeti za raspisivanje referenduma i da bi odugovlačenje bilo kršenje Ustava.


Organizatori sindikalne inicijative "67 je previše"  objavili su da su prikupili više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a održavanje referenduma očekuju početkom rujna.

Vezani članci Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavili predaju potpisa referendumske inicijative ''67 je previše'' Krešimir Sever (Foto: Pixsell,Marko Lukunić) Objavljeni troškovi sakupljanja potpisa za raspisivanje referenduma: Sidikalisti potrošili manje nego su dobili

Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da bi jedini mogući razlog za neodržavanje referenduma mogao biti da ga Ustavni sud zabrani. ''Kad bi Sabor zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja i kad bi Ustavni sud rekao da nisu ispunjeni uvjeti, da pitanje nije po svom sadržaju u skladu s Ustavom'', rekao je Palić. Objasnio je da on ne vidi s kojom bi ustavnom normom pitanje moglo biti u suprotnosti.

''Ako je sve u redu, Sabor mora raspisati referendum'', rekao je profesor Palić. Objasnio je da Ustavni sud može spriječiti referendum i nakon što ga Sabor raspiše, ali i dodao da bi to moglo biti samo u slučaju ''kad bi netko tražio da iz republike prijeđemo u monarhiju''.

Palić, koji je i sam potpisao inicijativu, smatra da bi bilo apsolutno nevjerojatno da bude 200 tisuća nevažećih potpisa.

Sindikati očekuju referendum u rujnu, ali rokova nema. ''Rokova nema, ali svako odugovlačenje bilo bi kršenje Ustava i volje birača'', zaključio je ustavni stručnjak.

Olujni vjetar rušio drveće u Zagrebu, ozlijeđen jedan vatrogasac. Zbog nevremena odgođeni i ukopi: "Ne posjećujte groblja"