Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na proslavi Oluje

Ustaško znakovlje: Sve više onih koji ga nose ni ne znaju što simbolizira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučka proslava Oluje u Čavoglavama ponovno je podigla prašinu zabranjenim znakovljem.

Zabrinjava, tvrde stručnjaci, što ih nose sve mlađi koji uopće nisu svjesni što to ustvari simbolizira. Za jedne marginalni problemi, za druge osuda. No, policija nikog nije privela. Svaki put ista priča, ustaške kape, majice s parolama, znakovlje i ikonogorafija na razmahanoj masi. Policija kaže da nije ništa vidjela, a tako je bilo i sinoć u Čavoglavama. 'Da smo direktno uočili nekoga sa ustaškim ili bilo kakvim drugim neprimjerenim obilježjima i simbolima naravo da bi odmah morali reagirati jer se radi o počinjenju prekršaja,' rekao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel javnosti MUP: Javite ako poznajete izgrednike iz Čavoglava Slika nije dostupna Policija nije ništa vidjela Koncert u Čavoglavama: 100.000 ljudi, ustaško znakovlje i napad na novinare

Gledali su kažu i štandove, ali rakiju s likom Ante Pavelića očito su primijetili svi osim plavaca.'I čak smo provjeravali i sadržaje tih predmeta ispod štandova tako da smo stalno bili prisutni tu i nismo uočili nikakve predmete sa neprimjerenim sadržajem,' rekao je Kostanić. Uz to što je riječ o zabranjenom sadržaju, to je nasilje prema pojedincima s neprihvatljivima porukama, objašnjavaju stručnjaci. 'Ljudska karakteristika koju možemo jedanput vidjeti u ovakvim događajima, drugi puta na izljevima nekontroliranog bijesa, ali opet zargnut u ove simbole,' rekao je Zoran Pusić iz građanskog odbora za ljudska prava. Da stvar bude gora, u posljednje vrijeme u takvim incidentima sve su mlađi i mlađi. Koji gotovo ni ne znaju što nose na sebi i kakve zločine opravdavaju.

>> Donja Suvaja: Pokazao koloni tri prsta, sukob u kafiću

'Ja mogu reći svoj osobni primjer u Italiji gdje su ulice bile pune ikonografije, rakija i kalendara na kojim je bila slika Mussolinija. Dakle, to nije samo nekakav hrvatski fenomen, niti je to specifično za Hrvatsku. To je, nažalost, evo i 50 godina nakon drugog svjetskog rata i kolapsa fašizma to je i dalje za neke primamljiva ideologija, ikonografija i mitologija i mislim da bi se najviše pogriješilo kad bi se tome davalo prevelika važnost,' rekao je psihijatar Herman Vukušić. I doista, situacija je slična i izvan granica. Svake godine u Bleiburgu, vidimo već tradicionalne slike, policija ne reagira. Zbog čega su uvijek opravdanja da je riječ o marginalnim događajima, teško je shvatiti. Očito je pomanjkanje hrabrosti da se jednom s porukama mržnje i nasilja napokon obračunaju. Policija ima snimke, možda tada uoče što se događalo u Čavoglavama.

I iako je policija tvrdila kako nisu zamijetili ustaška obilježja, na stranicama MUP-a objavili su priopćenje, ali i fotografije prekršitelja koji na sebi nose neprimjereni sadržaj, te mole sve koji raspolažu s bilo kakvim informacijama da nazovu policiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene