Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdna situacija

Ustaško znakovlje: Ne smijete ga nositi, ali ga možete prodavati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustaško znakovlje zabranjeno je nositi, ali ne i prodavati! To proizlazi iz apsurdne odluke prekršajnog suda u Kninu.

Obrtnik Jakov Marković koji je ovoga ljeta na fešti u Čavoglavama prodavao majice s otisnutim pokličem Za dom spremni oslobođen je optužbi. No takva sudska odluka će na ponovno preispitivanje. Prekršajni sud u Kninu je obrtnika kojeg je policija prijavila zbog prodaje ustaških obilježja, oslobodila optužbi.

Pročitajte i ovo Politika podijeljena oko pokliča ZDS - 2 nakon obilježavanja maslenice Antifašisti i većina saborskih klubova sastali se u Židovskoj općini u Zagrebu: "Zabraniti ustaška obilježja i znakovlje!“ Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava - 3 BRANKO ŠERIĆ Odvjetnik Filipa Zavadlava o strategiji obrane na suđenju za trostruko ubojstvo: "Imamo tri strateška pravca, jedan je motivacija"

'Vezano za to za sada mogu reći da je od policijske uprave odnosno od policijske postaje Drniš podnijeta žalba na presudu prekršajnoga sud u Kninu', rekla nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske. Objašnjenjem presude iznenađeni su i poznavatelji prava. 'Radi se o jednom gramatičkom tumačenju zakona doslovnom tumačenju, mislim da to međutim nije ispravno', kaže odvjetnik Branko Šerić.

Osim domaćih zakona država se, podsjeća Šerić, pridržava i međunarodnih deklaracija o borbi protiv širenja mržnje po svim osnovama. Povlači se i pitanje je li tada dopušteno prodavati četnička obilježja u primjerice Vukovaru. 'Dakle, sve što potiče na bilo koji način izazivanje netolerancije po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti treba kažnjavati', ističe Šerić.

Obrtnik Jakov Marković, iako za sada oslobođen optužbe, pred kamere ne želi. Poslao nam je tek priopćenje u kojem se ispričava ali i nudi svoje objašnjenje sintagme za dom spremni. 'Nikoga na svijetu ne mrzim te mi je žao ukoliko sam nekoga povrijedio koristeći sintagmu 'Za dom spremni'. Za one koji nisu upućeni dužan sam istaknuti da ona predstavlja starohrvatski pozdrav koji datira još iz vremena Nikole Šubića Zrinskog, te isti nema nikakve veze s ustaškim obilježjima', napisao je u priopćenju.

Što je dopušteno, a što ne konačnu odluku sada treba donijeti Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene