Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao posebni 'probijači' budžeta ističu se hrvatska sveučilišta, a naročito Zagrebačko sveučilište koje je budžet za plaće probilo za 83,2 milijuna kuna.


Čak 54 ministarstva, javnih ustanova, agencija, ureda, zavoda i drugih koji se financiraju iz državnog proračuna u 2013. godini probili su budžete za plaće za nevjerojatnih 1,1 milijardu kuna.

Vezani članci Andrej Plenković u Saboru Prozvani sudac odgovorio Plenkoviću pa reagirao HDZ: "To je novi zlonamjerni spin" Zvonimir Troskot Troskot nezadovoljan raspravom o proračunu: "Novac iz EU se kanalizira na projekte na kojima se najviše krade"

Apsolutni rekorderi su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u kojem se zbog rasta plaća i naknada zaposlenima u osnovnim školama, te usavršavanja znanstvenih novaka budžet probio za 560,3 milijuna kuna, piše Globus.

Doznajte kome je Vlada dala više, a kome srezala budžet

U tom iznosu se posebno ističe stavka za plaće i razne naknade u srednjoškolskom obrazovanju. Ti su troškovi u ovoj godini narasli za 13 posto, a samo Zagrebačko sveučilište je budžet za plaće probilo za 83,2 milijuna kuna.

Sveučilišta su inače među onima koja su potrošila više nego što imaju. Sveučilište u Osijeku premašilo je budžet za 27,7 milijuna kuna, ono u Splitu za 25,9 milijuna kuna, a u Rijeci 21,7 milijuna kuna.

Nakon obrazovanja, najveći 'probijači' budžeta su u Ministarstvu unutarnjih poslova. U ministarstvu Ranka Ostojića budžet za plaće i razne naknade probijen je za 371 milijun kuna.

Ni ministarstvo Milanke Opačić nije se iskazalo u štedljivosti. Centri za socijalnu skrb budžet za plaće i naknade probili su za 21 milijun kuna, ustanove za socijalnu skrb potrošile su na plaće 27,4 milijuna kuna više od predviđenog, pa je tako njezino ministarstvo ukupno probilo budžet za gotovo pedeset milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede budžet za plaće je premašio za 22,3 milijuna kuna, HZZO je na plaće potrošio 28,1 milijun kuna više, a Hrvatski zavod za zapošljavanje također je bio izdašan s plaćama prema svojim zaposlenicima. Budžet su probili za 11 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju