Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika zarada

Usred Zagreba razotkrivena milijunska prijevara s kirgistanskim grahom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je razotkrivena milijunska prijevara s kirgistanskim grahom, koji je dulje vrijeme prepakiravan u vreće s lažnim oznakama proizvođača i zemlje porijekla.

Gospodarska inspekcija Državnog inspektorata otkrila je tvrtku u Zagrebu koja je na Veletržnici i hladnjači obavljala djelatnost 'nepoštenog trgovanja' grahom.

Pročitajte i ovo Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..." Internetska prevara - 1 Kakav lopov Građanke, pripazite! Žele se dokopati vašeg novca i ne prezaju ni pred čime: Žena ostala bez 22.000 eura

U Inspektoratu ne navode ime tvrtke, ali tvrde da je reklamirala, oglašavala, nudila i prodavala šareni grah iz Kine, Argentine i Kirgistana tako što bi ga prepakirala i stavila u vreće s obilježjima kanadskih proizvođača, kao 'Product of Canada'.

>> Ne nasjedajte na LAŽNE poruke o naplaćivanju Vibera i WhatsAppa!

'Navođenjem podataka i upotrebom izraza kojima se iskorištava ugled drugog trgovca i njegovih proizvoda, prodavali su robu s oznakama i podacima koja je kod kupaca stvarala zabunu glede izvora i kakvoće robe', objavio je Državni inspektorat.

Sporni se grah prepakiravao u skladištu, odnosno ubacivao se u vreće kanadskih dobavljača Hensall, Fieldcrest, Red Diamnd i Ferguson, na kojima je kao zemlja porijekla navedena Kanada. Na upit Državnog inspektorata iz Kanade je od svih navedenih dobavljača stigao odgovor da nikada nisu isporučili svoje 'brandirane' vreće nikome u Zagrebu.

Utvrđeno je da je nepoštenim trgovanjem zarađeno oko 1,7 milijuna kuna. Sve se odvijalo tijekom prošle i ove godine, a u poslovnoj dokumentaciji zagrebačke tvrtke stoji da je u tom periodu u Hrvatsku uvezla više od 1,1 milijuna kilograma kineskog graha, a da je istovremeno izvezla 120.000 kilograma kanadskog graha.

Daljnjom je provjerom dokumentacije utvrđeno da je tvrtka dala izraditi sporne 'kanadske' vreće s podacima gore navedenih proizvođača, njihovim logotipom i oznakom porijekla 'Product of Canada'. 'Zatekli smo prazne vreće u prostorijama skladišta s logotipima kanadskih proizvođača graha te dokumentaciju o narudžbi tiska tih vrećica', kažu inspektori.

Sve prazne 'kanadske' vreće su oduzete, a gospodarski je inspektor podnio optužni prijedlog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi kod nadležnog Prekršajnog suda u Zagrebu uz prijedlog oduzimanja stečenih 1,7 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

'Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na način da je oglašavalo i prodavalo grah kineskog podrijetla kao kanadski grah, dovodeći time potrošače u zabludu, protiv direktora i odgovorne osobe društva iz Zagreba Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeta je kaznena prijava', navodi još Državni inspektorat u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene