Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otočna priča

Uspješno obiteljsko poslovanje na Visu: Brat i sestra već 25 godina zajedno u vinarstvu

Monika i Oliver Roki
Monika i Oliver Roki Nova Studio
Aktualno Galerija Monika i Oliver Roki Monika i Oliver Roki Foto: Nova Studio Vinarija Roki's Vinarija Rokis Foto: Nova Studio Vinogradi obitelji Roki Vinogradi obitelji Roki Foto: Nova Studio Vinarija Roki's Vinarija Rokis Foto: Nova Studio +1 Vinarija Rokis Galerija 1/6 >>
Osim dobrog bratsko-sestrinskog odnosa, Monika i Oliver Roki imaju dodatan izazov – održati obiteljski posao. Sve što smo vidjeli u Vinariji Rokis na Visu dokaz je da svoje karijere mogu upisati u „Dnevnik uspješnih“.

 

U dolini, sedam kilometara od grada Visa, smjestila se živopisna vinarija s ugostiteljskim objektom. Opuštena atmosfera i predivne prirodne ljepote prvo su što ćete zamijetiti dolaskom na ovo mjesto.

Priču započinje Oliver Roki. Odmalena je, kao i njegova sestra Monika, upoznat s vinogradarstvom i vinarstvom. Kako im je otac bio jedan od prvih vinara u Dalmaciji, a oni svoje ljetne praznike provodili u vinogradima, nije bilo logičnijeg izbora nego nastaviti s poslovanjem na jednoj višoj razini. Monika i Oliver u ovom su poslu zajedno već 25 godina i uloge su pravedno podijelili. Oliver je zadužen za preradu vina, podrumarstvo i restoran, Monika za papirologiju, marketing i računovodstvo, a Monikin suprug za vinograd.

Danas Vinarija Rokis proizvode oko 30 000 litra vina godišnje. Četiri sorte su dominantne (bugava, rukatac, crljenak i plavac mali), a prošle godine su počeli proizvoditi i pjenušce.

Monika i Oliver Roki Vinarija Roki's Foto: Nova Studio

Uspjeli su zaokružiti cijelu otočnu turističku priču

Vinarija Rokis trajno zapošljava osam osoba, a u sezoni vinogradarskih radova potrebno im je 24 zaposlenika. Kao što su povezani s ljudima na otoku, tako su povezani i s otočnim turističkim agencijama, restoranima i prijevoznicima. Njihova se vina poslužuju i u drugim ugostiteljskim objektima, a većinu svojih proizvoda plasiraju kroz lanac prodavaonica organskih proizvoda.

Monika i Oliver Roki Vinogradi obitelji Roki Foto: Nova Studio

„Mi smo prvi proizvođači ekloških vina na otoku. Ljudi cijene takva vina i naš pristup prema tome. Vino se uzgaja organski, grožđe se prska samo modrom galicom i sumporom. Nema pesticida, obrada je mehanička, ali sve po načelima ekološke proizvodnje. U preradi vina nema nikakvih dodataka“, kaže Oliver Roki.

Iako oboje kažu, tržište je zasićeno vinima, u svom poslovanju nemaju previše problema. Naprotiv, čak neprestano i ulažu. Zadnjim projektom, u kojem je ulogu igrala i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) svojim poticajnim kreditnim sredstvima iz programa EU ruralni razvoj, ribarstvo i vinska omotnica, izgrađen je objekt u kojem se nalazi novi podrum i poslovni prostor.

„Kroz ovaj projekt uveli smo neke nove tehnologije u vinarstvu. Godinama smo radili u starom podrumu, a ovaj novi nam je pomogao da napravimo kvalitetniji korak u vinarstvu. U izgradnju smo uložili sredstva HBOR-a putem njihovog programa Vinska omotnica“, kaže Monika.

Monika i Oliver Roki Vinarija Roki's Foto: Nova Studio

U zadnjih osam godina potpuno su se okrenuli novim tehnologijama i modernijem marketingu. U njihovom poslovanju dogodio se i ključan trenutak u kojem su shvatili da je vinarstvo osnova za uspješno ugostiteljstvo. I sada se vode tom mišlju, čini se, vrlo uspješno.

Kada obitelj mora funkcionirati i na poslovnom planu sigurno iskaču problemi, no Monika ističe kako je ova kombinacija izvrsna. Svi su si međusobna potpora i još bitnije - svi rade ono što vole, na mjestu kojeg vole i s istim ciljem.

Osim toga, veliki broj turista koji svake godine stižu u Hrvatsku za njih su svojevrsna garancija da njihovo poslovanje ima budućnost. Sigurni su da za njihove proizvode postoji tržište i ono ih gura naprijed.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene