Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država treba uspješne tvrtke i evo jednog primjera gdje se zaposleni hvale da proizvode za najzahtjevnija tržišta svijeta te da su produktivniji i jeftiniji od Kineza.


Tvornica malih poljoprivrednih strojeva i alata MIO Osijek, prvi put u devet godina, radi od 0 do 24 sata, zahvaljujući brojnim narudžbama iz inozemstva, a do jučer su bili na pragu masovnih otkaza. Teški dani su iza njih. Osječki metalci već su se pomirili s otkazima, kad su stigle nove narudžbe.

Vezani članci U Jakovlju otvorena tvornica FACC za prozvodnju zrakoplovnih dijelova - 7 Velika investicija u Hrvatskoj: Svake sekunde poleti jedan zrakoplov s dijelovima izrađenim u ovoj kompaniji Slika nije dostupna Donosi li prijedlog Zakona o radu nejednakost?

Živnuli su strojevi, ali i radnici. Radnik Vladimir Bojanić je usred krize dobio posao. 'Radimo u tri smjene. Posla ima i to je glavno. Dok se radi, dobro je', kaže Vladimir. Nakon nekoliko 'gladnih godina' kupci osječkih motokultivatora javili su se iz Italije i Francuske.

'Do kraja ove godine moramo proizvesti osam tisuća hondi, a Hrvatska je konkurentnija od Kine po kvaliteti, ali i daleko smo jeftiniji od Kine i Tajvana', rekao je Robert Haman, direktor proizvodnje. Za 220 radnika to su dobre vijesti. Posao je siguran, a plaća redovna.

'S obzirom kakvo je stanje u državi , dobro je. Plaća mi je tri tisuće kuna', rekao je Danko Ćosić, radnik. Pritisnuti narudžbama osječki metalci rade u tri smjene. Bit će ovo prvo ljeto bez prisilnog godišnjeg odmora.

'Prvi put u devet godina izostat će onaj famozni termin 'kolektivni godišnji odmor'. Nećemo uopće prekidati proizvodnju', rekao je Ante Mršo, direktor Metalske industrije Osijek. Bolje posao nego odmor, slogan je osječkih metalaca. Posla će biti preko glave, pa u Upravi već razmišljaju o zapošljavanju novih radnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju