Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić izjavio je u četvrtak novinarima u Borovu da je na dva mjesta u tom selu i jednom u Vukovaru usmrćeno 19 svinja iz triju obiteljskih gospodarstava u kojima je do sada od svinjske kuge uginulo 15 svinja.


Osim tih triju svinje su u još 17 obiteljskih gospodarstava bile u mogućem dodiru sa zaraženima, pa su i one pod stalnim nadzorom veterinarskih služba, rekao je Pavić.

Vezani članci Ilustracija Nevjerojatan prizor uz magistralu: Pronađena prikolica puna odojaka Slika nije dostupna Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge

Dodao je da se u blizini jednoga od zaraženih obiteljskih
gospodarstava nalazi i farma s oko 300 svinja koja će također biti pod strogim nadzorom.

I dalje su na snazi stroge mjere Ministarstva koje je jučer izvijestilo kako je laboratorijskim pretragama utvrđena klasična svinjska kuga domaćih svinja u dvama obiteljskim gospodarstvima u Borovu i Vukovaru.

Vlasnici su svinja, rekao je Pavić, obvezni svako sumnjivo ponašanje, promjenu zdravstvenog stanja ili sumnju na bolest što prije javiti veterinarskoj službi.

Pavić ističe kako je ta pojava očekivana, jer se u Hrvatskoj od 1. siječnja prošle godine ne provodi cijepljenje svinja, budući da Hrvatska želi dobiti status izvoznika mesa na europsko tržište, na kojem, po europskim mjerilima, cijepljeno meso nije prihvatljivo.

Ljudi se ne trebaju bojati, jer se svinjska kuga ne prenosi na
čovjeka, nego je isključivo bolest domaćih i divljih svinja, koja se širi vjetrom ili izravnim dodirom i može, ako se ne spriječi, nanijeti velike gospodarske štete.

Gospodarska šteta je za sada zanemariva jer je riječ o gubitku 30-ak svinja(19 usmrćenih i 15-ak uginulih), a upravo se pravodobno provedenim strogim mjerama zaštite svinjska kuga stavlja pod nadzor i sprječava njezino moguće širenje, kazao je Pavić.

Sva kućanstva će dobiti odštetu za usmrćene svinje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju