"Od 35, Slovenija nam je tada potpuno neopravdano blokirala 14 poglavlja", rekla je tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Odluka o arbitraži bila je, kaže ona, tada jedino moguća.


U četvrtak će Haaški sud objaviti što je odlučio o graničnim pitanjima između Slovenije i Hrvatske, za što Hrvatsku opće nije briga. Ona je iz procesa izašla, a ovo će, sve se glasnije čuje, biti samo jednom od faza u pokušaju da se riješi granični sporovi.

Vezani članci Pad balona na vrući zrak - 1 Umjesto zabave zamalo tragedija: Otkriveni detalji pada balona u Sloveniji Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Nova odluka: Susjedna zemlja skratila trajanje izolacije kako bi država normalno funkcionirala

Evo kako je do arbitražnog sporazuma uopće došlo i što je Hrvatskoj donio dobro. "Rodio" se potkraj 2009., u Stockholmu. Potpisali su ga tadašnji slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor i trebao je riješiti granične sporove sa Slovenijom, ali i maknuti slovensku bokadu s pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Od 35, Slovenija nam je potpuno neopravdano blokirala 14 poglavlja", rekla je tadašnja premijerka Jadranka Kosor. "Oni su nama jedno bilateralno, godinama neriješeno pitanje stavili kao apsolutnu prepreku." Potpisivanje pristupnog ugovora značilo je i početak arbitraže na sudu u Haagu. A on je trebao riješiti ne samo pitanje Piranskog zaljeva, nego i ostale dvjema zemljama problematične točke.

Na tom su popisu i donji tok rijeke Dragonje, Sveta Gera, ali i granica u Međimurju na rijeci Muri. Međimurci su, pita li se njih, odlučni - Hrvatska tu ne smije popustiti.

I nije. Jer čim su u javnost izašle snimke dogovora slovenskih predstavnika kako će manipulirati dokumentacijom, Sabor je odlučio: Hrvatska napušta arbitražu, a odluke iz takvog procesa ne priznaje.

Mjesta za hrvatske predstavnike na sudu u Haagu bit će prazna, jer kako se neslužbeno doznaje, na čitanje presude nitko neće doći. Hrvatska ne očekuje incidente, a cijeli postupak arbitraže samo je jedna, neuspjela faza u pokušaju rješavanja sporova.

Za bivšu premijerku, u to vrijeme, kaže, i jedino rješenje. "To je bila dobra odluka, jedina moguća odluka, i odluka u interesu Republike Hrvatske", kaže Kosor.

Za Slovence sporazum nema alternativu. "Boljeg načina za mirno, uzajamno korisno i pravedno rješenje graničnog spora nije bilo prije osam godina, nema ga danas i neće ga biti za osam godina", kazao je jučer Borut Pahor. Pa će Slovenija odluku suda primjenjivati. A Hrvatska, neslužbeno se doznaje, uz granicu neće postupati ništa drugačije nego i inače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju