Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita.


Optužnica tereti Ivu Sanadera, tadašnjeg predsjednika Vlade RH, da se 2008. godine dogovorio s visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a da će za 10 000 000 eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna  Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će RH MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj u INI.

Ukoliko ga se osudi i presuda postane pravomoćna, Ivo Sanader državi mora vrati cijeli iznos od 10 milijuna eura, koliko je, prema tvrdnjama USKOK-a, dobio kako bi mađarskoj tvrtki omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Ivu Sanadera optužnica tereti da je u za spomenuti iznos dogovorio i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD INA, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske.

Navodi se kako je Ivo Sanader znao da takvo zaključenje ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, no koristeći autoritet predsjednika Vlade RH iznio je i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora. Nakon zaključenja ugovora, stoji u optužnici, Ivi Sanaderu u više je navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.

S podizanjem optužnice Hrvatskom saboru je upućen zahtjev za skidanje imuniteta okrivljeniku Ivi Sanaderu. U ovom predmetu donesen je nalog o provođenju istrage protiv još dvije osobe, no istraga protiv jedne osobe je obustavljena, dok istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje.

USKOK je tako podnio i drugu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojega se nakon optužnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo, sada tereti i za primanje mita u slučaju Ine.