Pomorci (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Pomorci (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog neistinitog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižnice Uskok je podignuo optužnicu protiv 37 osoba, a među okrivljenima je većina pomoraca, ali i osoba osumnjičena da im je u zamjenu za novac u pomorske isprave, odnosno matrikule unosila neodrađeni staž.


Prvookrivljeni 47-godišnji S.M. je prema USKOK-ovoj optužbi u više navrata prikazivao da su pomorci odradili plovidbeni staž pri čemu je s većim brojem pomoraca izrađivao fiktivne ugovore o radu koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svoje inozemne tvrtke.

Vezani članci Darko Klier, zamjenik glavne državne odvjetnice i šef Kaznenog odjela DORH-a Zamjenik glavne državne odvjetnice o nadzoru USKOK-a: "Takoreći ni iz čega je napravljena nevjerojatna afera" Željeznički kolodvor, ilustracija Preusmjerili vlak kad je bio na skretnici pa napravili štetu veću od 830.000 kuna

Potom je na temelju tih fiktivnih ugovora u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i pomorske knjižice upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.

Okrivljeni je također po potrebi potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti, objavio je Uskok u petak na svojim internetskim stranicama.

Cilj je stjecanje zvanja pomoraca

Lažno prikazivanje staža, S.M. je okrivljenim pomorcima naplatio najmanje 7100 eura i 6300 kuna, koje je podijelio s drugookrivljenim pomagačem koji je pronalazio zainteresirane pomorce.

Okrivljeni S.M. je nedjela počinio kao odgovorna osoba neimenovane tvrtke koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. godine dobila ovlasti da u CIMIS unosi plovidbeni staž pomoraca, te kao odgovorna osoba jedne inozemne tvrtke.

On je prema optužnici od 2013. do 2017. godine u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog pronalazio pomorce zainteresirane da im se u zamjenu za novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili, a sve kako bi ostvarili pravo na stjecanje zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca.

Na popisu nedjela za koje Uskok tereti okrivljene su primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja te pomaganja u tim nedjelima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju