Pomorci (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Pomorci (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog neistinitog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižnice Uskok je podignuo optužnicu protiv 37 osoba, a među okrivljenima je većina pomoraca, ali i osoba osumnjičena da im je u zamjenu za novac u pomorske isprave, odnosno matrikule unosila neodrađeni staž.


Prvookrivljeni 47-godišnji S.M. je prema USKOK-ovoj optužbi u više navrata prikazivao da su pomorci odradili plovidbeni staž pri čemu je s većim brojem pomoraca izrađivao fiktivne ugovore o radu koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svoje inozemne tvrtke.

Vezani članci Policija, ilustracija Podignuta optužnica protiv sedmorice dilera: Krijumčarili i preprodavali drogu, planirali ubojstvo, bacili molotovljeve koktele na lokal Privođenje Dragana Kovačevića Osumnjičenima u aferi Janaf produžen istražni zatvor: Dragan Kovačević iza rešetaka još dva mjeseca

Potom je na temelju tih fiktivnih ugovora u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i pomorske knjižice upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.

Okrivljeni je također po potrebi potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti, objavio je Uskok u petak na svojim internetskim stranicama.

Cilj je stjecanje zvanja pomoraca

Lažno prikazivanje staža, S.M. je okrivljenim pomorcima naplatio najmanje 7100 eura i 6300 kuna, koje je podijelio s drugookrivljenim pomagačem koji je pronalazio zainteresirane pomorce.

Okrivljeni S.M. je nedjela počinio kao odgovorna osoba neimenovane tvrtke koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. godine dobila ovlasti da u CIMIS unosi plovidbeni staž pomoraca, te kao odgovorna osoba jedne inozemne tvrtke.

On je prema optužnici od 2013. do 2017. godine u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog pronalazio pomorce zainteresirane da im se u zamjenu za novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili, a sve kako bi ostvarili pravo na stjecanje zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca.

Na popisu nedjela za koje Uskok tereti okrivljene su primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja te pomaganja u tim nedjelima. (Hina)