Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimali mito i krivotvorili isprave

USKOK optužio 28 osoba u slučaju 'Gruntovec'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu u slučaju 'Gruntovec' protiv 28 osoba koje tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Optuženo je četvero referenata i dvoje službenika Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda i jedan službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika i 15 građana, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno" Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

Okrivljene se tereti da su kaznena djela počinili od lipnja do prosinca 2007. godine u Zagrebu i jedno u Zaprešiću. Šest službenika Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu i jednog službenika Općinskog suda u Zaprešiću tereti se da su na traženje građana, službenika i odvjetnika u više navrata žurno, sami ili preko kolega rješavali zemljišnoknjižne predmete i provodili njihovu uknjižbu. Osim toga su, suprotno pravilima rada u Odjelu, krivotvorili rješenja, izdavali zemljišno knjižne izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa te ih preslikavali. 

>> Pokrenuta istraga protiv 'Gruntovčana'

>> Gruntovec: Postupak proglašen tajnim

>> Slučaj 'Gruntovec': Uhićeni na ispitivanju

Okrivljenici su za takav rad tražili i dobivali novac, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura. Osim novca, za svoje usluge nagrađivani su podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

U devetomjesečnoj sudskoj istrazi uz osumnjičene ispitano je i 78 svjedoka. Uz to, pretražena su brojna računala i mobiteli osumnjičenih, a pribavljena je i opsežna dokumentacija od banaka, drugih financijskih ustanova te mobilnih operatera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene