Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjetnik Siniša Labrović rad je nazvao 'Razbijanje latinice'.


Umjetnik Siniša Labrović u srijedu je u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu postavio novi rad "Razbijanje latinice", 11 razbijenih dvojezičnih ploča.

"Nakon što je u listopadu održao predizborni skup inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tijekom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad "Razbijanje latinice".

Labrović je u srijedu rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnoga Božića.

SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.

Labrović je tako "razbio" dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva.

Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. izazvalo je prosvjed veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba.

Vezani članci Simon Weckert Prevario Google i zatvorio prometnicu služeći se samo hrpom mobitela Noah Kalina Fotografirao se svaki dan posljednjih 20 godina i zabilježio otrežnjavajući prolazak vremena

Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnome prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu", stoji u priopćenju Srpskog narodnog vijeća. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook