Zbog sve lošijeg stanja kamenog zida spojenog na sjevernu kulu zidina u Poreču i zbog zaštite prolaznika ograđen je i dio šetnice uz more. Iako je problem Gradu poznat punih pet godina, danas nije poduzeto ništa. Građani s nevjericom prate svako novo oštećenje.


Porečka šetnica Lungomare je opasna za šetače. Starogradske zidine uz sjevernu kulu su izgrađene u 15. stoljeću, a danas propadaju. Kako bi se zaštitili prolaznici postavljena je metalna ograda, a sanacija je trenutačno stavljena na čekanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Pretučeni Nizozemac napušta Hrvatsku Slika nije dostupna Odranski školarci idu u školu koja se nije obnavljala od 60-ih!

Građani, čija je bogata povijest opasana zidinama, tužni su zbog ovog gradskog nemara. 'Ružno je za vidjeti i žao mi je da ovo se ne sređuje i ne održava. Čak je i potencijalno opasno jer ljudi tuda šeću', kazao je Mladen.

>>
Prvi novac iz europskih fondova ide Poreču i Osijeku!

Konzervatorski je odjel još 2008. godine u sklopu istraživanja komunalne infrastrukture Grada ukazao na važnost sanacije. Tijekom istraživanja u prolazu Peškera naručena je izrada programskog rješenja za obnovu i revitalizaciju kompleksa sjeveroistočne kule i fortifikacijskog sustava povijesne jezgre.

Od tada su za Grad napravljena čak tri troškovnika. Projekt koji je trebao biti izrađen, nikada nije ni naručen. Gradonačelnik Edi Štifanić danas nam je ostao nedostupan. No, kako neslužbeno doznajemo, novaca u gradskom proračunu za sanaciju nema.

Građani ne vjeruju da Grad u koji je u proteklih pet godina uložio stotine milijuna kuna u infrastrukturu, nema nekoliko desetaka tisuća za očuvanje baštine.'Kad imaju za druge stvari, mislim da je bitnije da srede ovo nego nešto drugo', kazao je Mladen. A dok su sređivali 'drugo' propadalo je gradsko blago. Odlomljeni komadi povijesti svjedoče o nemaru čija cijena sanacije svakim danom raste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook