Još nije poznato porijeklo kamenih blokova pronađenih u rijeci Dravi, no kamen iz rimske kolonije korišten je kroz stoljeća i dijelovi Murse danas su ugrađeni u temelje mnogih građevina u Osijeku.

Galerija


Tijekom radova na uređenju šetnice uz Dravu u Osijeku pronađeni su klesani kameni blokovi iz rimske Murse. Na teren su odmah izašli arheolozi osječkog Arheološkog muzeja te odradili kratko arheološko istraživanje od tri dana.

Vezani članci Tomislav Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Slučaj koji je zgrozio Slavoniju: "Nužno je da roditelji postanu svjesni kako se to može dogoditi svakom djetetu" Osijek slavi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Spakirani kovčezi više nisu novost: Što može zaustaviti egzodus mladih iz Slavonije?

"Tu uistinu ima nekih zanimljivih komada i blokova, koje ćemo ovih dana premjestiti u Muzej", rekao je Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja u Osijeku za Glas Slavonije. Pronađeni blokovi vjerojatno su bili materijal za utvrđivanje nasipa 50-ih i 60-ih godina pa se još ne zna gdje su zapravo pronađeni i čega su bili dio.

Građevni materijal iz Murse, rimske carske kolonije, korišten je stoljećima kao idealan kamen za brojne građevine, pa su tako dijelovi Murse danas ugrađeni u temelje mnogih građevina u Osijeku, istaknuli su u Arheološkom muzeju.

Osim blokova iz Murse nizak vodostaj i građevinsko raščišćavanje terena na vidjelo su donijeli i drvene restlove potopljenih osječkih vodenica iz 18. i 19. stoljeća. Prema istraživanjima povjesničarke prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže, najviše vodenica u Osijeku nalazilo se uz desnu obalu Drave u Donjem i Gornjem gradu te uz lijevu obalu kod, tada mađarskoga mjesta, Podravlja.