U lovu na lavove u Južnoj Africi ubijen je hrvatski lovac. 75-godišnjak s Paga tamo se uputio po trofej života, a sve se pretvorilo u slučaj obavijen velom tajne. Dok južnoafrička policija provodi istragu, Pažani su u šoku.

Galerija


''Ako me lav pojede, makar će glavu poslati, pokopajte je. Pojedite par janjaca, sjetite se Pere i priči je kraj'', rekao je Šime Prtonić, prijatelj Pere Jelinića. Upravo su to posljednje riječi koje je Pero Jelinić kroz šalu uputio najboljem prijatelju Šimi, kao strastveni lovac i skupljač lovačkih trofeja.

Vezani članci Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja Očevid u obiteljskoj kući u Ruščici - 3 Sin ubio oca: Policija u obiteljskoj kući pronašla mrtvog muškarca, ubojica ubrzo uhićen

Po ono što je smatrao da će biti vrhunac njegove lovačke karijere vitalni 75-godišnjak s Paga uputio se u Južnu Afriku s još dvojicom Hrvata.

''Baš mu je želja bila da lav bude kruna onoga što je stekao dosad. Dolje se bune oni, kao, zaštitari prirode, da su protiv takvoga lova i da će taj lov zabraniti, pa kaže, još dok je dozvoljeno, idem to''', priča Prtonić.

No pucanj iz vatrenog oružja tijekom lova stajao ga je života. ''Helikopterom je prebačen u bolnicu, ali mu liječnici nisu uspjeli spasiti život. Slučaj je otvoren i vodi se kao ubojstvo, a policija istražuje je li posjedovanje oružja bilo nezakonito'', priopćili su iz južnoafričke policije.

Utvrđuje se i tko je ispalio metak, je li paški lovac u Africi upucan namjerno ili je to nesretni slučaj. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova o svemu se još nije oglasilo. Kažu, službene informacije još nemaju.

A ubojstvo se dogodilo na sjeverozapadu Južnoafričke Republike pokraj Setlagola, na farmi lavova uzgojenih u zatočeništvu.

Riječ je inače o poznatom paškom ugostitelju, koji je otvorio i obiteljski hotel nakon što se prije 40 godina doselio na Pag. Otočani u šoku. ''Ja njega znam već dugo godina, ali me to prejako šokiralo. Ne mogu vjerovati da se to uopće dogodilo'', kaže Tonči Rumora iz Paga.

Bliski prijatelji uvjeravaju da je Jelinić otputovao i lovio zakonito.

''Bio je i u Keniji, Kanadi. To mi je zadnje što sam mogao očekivati. On je mogao stradati od svega, samo ne na način kako je stradao jer je bio iskusan, pažljiv'', rekao je Miljenko Badurina, Perin prijatelj.

Prema posljednjim informacijama, tijelo bi u Hrvatsku moglo biti prebačeno za 10-ak dana. A dotad bi istraga trebala otkriti što se na jugu Afrike uistinu dogodilo.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr