Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Sisak će zatražiti od Ministarstva zaštite okoliša da preispita dozvolu za rad spalionice 'Herbos', te će protiv njezinih vlasnika, tvrtke 'Spen Herbos' d.o.o. pokrenuti upravni spor, tražeći prekid spaljivanja opasna otpada u gradskom središtu, izjavio je zamjenik sisačkog gradonačelnika Veljko Novak.


Grad Sisak, koji je na konferenciji za novinare zastupao zamjenik gradonačelnika Novak, reagirao je nakon nagađanja da bi ta spalionica mogla spaliti tri tone droge koju je proteklih šest godina zaplijenilo i oduzelo Ministarstvo unutarnjih poslova. MUP je najavio da će se droga spaliti sutra u Našicama u krugu tvornice cementa 'Našicecementa' d.d.

Vezani članci Privremeni smještaj obitelji Kusuran - 1 Mama Cvijeta ima samo jednu želju, a svojoj je djeci uzor i heroj: ''Kad sam bila mala, nisam ni znala da je ona slijepa osoba... Sve me naučila'' Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Novak je podsjetio da je 'Herbos' osuvremenio spalionicu
pesticidima onečišćene ambalaže, ali da mu grad nikad nije dao suglasnost za izgradnju i rad spalionice opasnog otpada. 

Također je napomenuo da 'djelatnici gradske uprave ne mogu ući u 'Herbos' i vidjeti što radi i što spaljuje, niti mogu obaviti nadzor rada spalionice'.

Najavio je da će Gradsko poglavarstvo na sutrašnjoj sjednici
raspravljati o radu spalionice opasnog otpada te da će od mjerodavnih tijela i inspekcijskih služba zatražiti da spalionica radi po odluci Gradskog vijeća, kojom se u 'Herbosovoj' spalionici zabranjuje spaljivanje opasnog otpada i otpada proizvedena izvan sisačkog područja.

Protiv spaljivanja droge i opasnog otpada u spalionici oglasila se jučer sisačka Eko-akcija, zabrinuta zbog vijesti da bi se sljedećih dana u negdašnjoj 'Herbosovoj' spalionici trebalo spaliti tri tone droge. Udruga je tvrdila kako je dobila informacije da je spalionici Ministarstvo potkraj studenoga 2007. izdalo dozvolu za spaljivanje opasnog otpada te da joj ni nakon nekoliko dopisa i upita o istinitosti tih informacija Ministarstvo nije poslalo nikakvo očitovanje.

Ministarstvo je u jučerašnjem priopćenju navelo da se očitovalo na sve zatražene informacije o spalionici te da je nakon tehničkog pregleda 'Herbosu' izdalo dozvolu za spaljivanje pesticidima onečišćene ambalaže, što ne uključuje drogu.