Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fizičko nasilje sve je češće među mladima i sve više ih se pita kako se zaštiti od napada. Među hrvatskim studentima pravi je hit borilačka vještina Krav Maga!


Nastala je u Izraelu kao efikasna tehnika Mossadovih obavještajaca, a koriste je i američki FBI i CIA. Naša ekipa snimila je nekoliko savjeta kako se obraniti od napadača na ulici.

Vezani članci Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 1 Krila Oluje i Pozdrav suncu: Na modelu Rafalea prvi put osvanuo hrvatski grb Slika nije dostupna Svakih sat vremena u Hrvatskoj je napadnuta jedna žena: Krav Maga uči ih kako se obraniti

'Jednostavna tehnika koju mi drilamo, s raznim igrama, s raznim psihološkim pristupima, da čovjek bilo kada, i bilo gdje to ponovi', rekao je Dubravko Magdić iz Centra za obuku Krav Mage. Hebrejskog naziva 'Krav Maga', u slobodnom prijevodu bliska borba. Jedna od najučinkovitijih, ali i najbrutalnijih borilačkih vještina.

Uočiti, izbjeći, pa tek onda razriješiti bilo koju vrstu napada. Tehniku mogu naučiti svi, bez obzira na spol i predznanje. Bilo da ste napadnuti pištoljem ili da vam dvostruko jači napadač zaprijeti nožem - refleksnim udarcem najbolje ćete se obraniti. 'Sretneš nekoga, i on zaprijeti nožem - bum u prepone', kažu na treningu.

>> Evo kako se obraniti od dvostruko većeg napadača

Dubravko već sedam godina mlade podučava tehnici discipliniranih Izraelaca. Ulične napade više puta je i sam preživio. 'Tko god uperi pištolj u tebe, ti ćeš reagirati. Nećeš se smrznuti, nećeš imat break, odmah ćeš reagirati. I to je najteže postići', kaže Dubravko. U protekle dvije godine Dino je naučio paziti na sebe. Osnažio je fizički, ali ponajviše mentalno.

'Mogu mirno hodati ulicom u koje god doba dana i noći. Mogu obraniti i sebe i svoje voljene', rekao je Dino Skorić, student prava i instruktor. Krav Maga u Hrvatskoj sve je popularnija, a od ovog mjeseca pokreće i veliki projekt u Puli. Studenti su, tvrdi Dubravko, najugroženija skupina. 'Netko im može oduzeti zdravlje bez problema, samo zato što je pijan, glup, ili mu je danas loš dan', kaže Dubravko. Sačuvati zdravlje i ostati siguran, a tek onda uzvratiti napadaču. Krav Maga budućnost je samoobrane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju