Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može i online

Upis djeteta u vrtić: Koji su dokumenti potrebni, kako predati zahtjev, tko ima prednost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji, udomitelji ili skrbnici zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić podnose nakon što vrtići objave plan upisa djece u sljedeću pedagošku godinu, a to je u pravilu tijekom trajanja mjeseca svibnja. Tko ima prednost pri upisu djeteta u vrtić i što je sve potrebno predati uz zahtjev?

Pedagoška godina traje od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom

Uz zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić potrebno je priložiti: izvod iz matice rođenih ili rodni list djeteta, potvrdu o mjestu prebivališta, potvrdu o radnom statusu roditelja i popunjen upitnik koji se dobiva u svakom vrtiću.

Popis svih potrebnih obrazaca i dokumenata s uputama gdje ih pribaviti objavljuje se na vratima dječjeg vrtića tijekom upisnog razdoblja. Zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić moguće je predati i putem sustava e-građani.

Popis vrtića u Hrvatskoj, uz mogućnost pretraživanja, može se naći na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prednost pri upisu u dječji vrtić

Prednost pri upisu djece u dječje vrtiće koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili u državnom vlasništvu imaju djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, zaposlenih roditelja i samohranih roditelja.

Prednost pri upisu imaju i djeca iz udomiteljskih obitelji, iz obitelji s troje ili više djece, djeca s teškoćama u razvoju ako ih je moguće integrirati u redoviti program, djeca koja za godinu dana kreću u školu te djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu.

Način ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječji vrtić utvrđuje osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.

Djeca s teškoćama u razvoju

Ugovor o ostvarivanju programa sklapa se u kolovozu, najkasnije do 1. rujna.

Za djecu s teškoćama u razvoju ugovori se sklapaju na određeno vrijeme, najčešće do tri mjeseca.

Razlog tome je uključivanje djeteta u odgovarajući program zbog dobrobiti i praćenja napretka djeteta.

Rezultati upisa i pravo na žalbu

Rezultati upisa objavljuju se najkasnije do kraja lipnja, a žalbu je moguće izjaviti u roku od 15 dana od objave rezultata.

Žalba se upućuje upravnom vijeću dječjeg vrtića.

Cijena dječjih vrtića

Ekonomska cijena smještaja djeteta u redovite programe dječjeg vrtića u prosjeku iznosi između 1500 i 2500 kuna mjesečno. Visinu ekonomske cijene odlučuje osnivač vrtića.

Roditelji su obvezni platiti dio ekonomske cijene dječjeg vrtića, koja u većini gradova i općina ne premašuje 800 kuna.

Upis djeteta tijekom trajanja pedagoške godine

Mogućnost upisa djeteta u dječji vrtić tijekom trajanja pedagoške godine postoji ako je vrtiću preostalo slobodnih mjesta.

Postupak upisa istovjetan je redovnom postupku, a o prijemu djeteta u dječji vrtić odlučuje upravno vijeće vrtića.

O odluci su obvezni izvijestiti roditelje djeteta unutar 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Na odluku upravnog vijeća roditelji imaju pravo izjaviti žalbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene