Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan nenasilja

UNICEF upozorava na nasilje nad djecom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Međunarodnog dana nenasilja, UNICEF promotivnim spotom poziva sve da se uključe protiv nasilja nad djecom.

Nenasilje nije pasivno već hrabro i aktivno suprostavljanje nepravdi, diskriminaciji, nasilju i oružanom sukobu, poručio je glavni tajnik UN-a povodom Međunarodnog dana nenasilja, a UN-ov Fond za djecu (UNICEF) spotom poziva sve da se uključe u borbu protiv nasilja nad djecom.

Svjetski dan borbe protiv nasilja obilježava se 2. listopada, na rođendan vođe za neovisnost Indije Mahatme Gandhija koji je pokazao kako se mirno suprotstaviti ugnjetavanju, nepravdi i mržnji te nadahnuo borce za mir poput Martina Luthera Kinga, Vaclava Havela, Rigoberte Menchu ili Nelsona Mandele, rekao je Ban Ki-moon.

'Nenasilje nije ni neaktivno ni pasivno. Hrabrost je nenasiljem se suprotstaviti onima koji silom nameću svoju volju i uvjerenja i hrabrost je potrebna da se izađe iz sukoba i prihvati mirno pregovaranje', rekao je.

Pod sloganom 'Učinite nevidljivo vidljivim', UNICEF emitira spot u kojem ambasador dobre volje, glumac Liam Neeson, nabraja različite oblike nasilja: grupno silovanje 15-godišnje djevojčice, primjere obiteljskog i učiteljskog nasilja nad djecom te samoubojstvo tinejdžera, žrtve internetskog zlostavljanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demokratska republika Kongo Okrutno iskoristili djecu kao zamku: Pobunjenici postavili eksploziv na jednogodišnje blizanke Mliječna staza - 2 UNICEF za djecu i mlade Rade sve kako bi se prekinula tišina oko mentalnog zdravlja: Mliječna staza - utrka koja život znači

>>Nakon Facebook prijetnje ubojstvom učiteljici - koliko je bitan nadzor virtualnog svijeta naše djece?

'Ako vi ne možete vidjeti nasilje među djecom to ne znači da ono ne postoj' i 'Pomozite nam da nasilje među djecom nestane', poručuje Neeson.

UN se u borbi protiv nasilja usredotočio na iskorjenjivanje siromaštva koje je 'plodno tlo za nasilje i zločin' te poziva sve građane svijeta da odbace netrpeljivost i nasilje ukorijenjeno u kulturu kao što je primjerice nasilje i zastrašivanje žena i djevojčica u svim religijama. Umjesto toga treba braniti ljudsko dostojanstvo, sve kulture i vjere na bazi poštovanja i jednakosti, stoji u poruci glavnog tajnika.

Odluku o uvođenju Međunarodnog dana nenasilja 2. listopada donijela je Opća skupština UN-a 2007. godine. Tadašnji indijski ministar vanjskih poslova Anand Sharma rekao je da je 'nenasilje najveća sila kojom čovječanstvo raspolaže. Moćnije je od najmoćnijeg razornog oružja koje je čovjek izradio'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene