Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Forum žena SDP-a Gradskog odbora Zagreb danas je performansom s porukom 'Stop nasilju nad ženama' na glavnome zagrebačkom trgu obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Nasilje nad ženama je u Hrvatskoj 2010. i 2011. poraslo unatoč tome što su Vlada i Sabor donijeli određene zakonske akte i što se propisima pokušava spriječiti nasilje u društvu, a ove je godine ubijeno sedam žena, rekla je predsjednica Foruma žena SDP-a Zagreb Jasenka Borić. Naglasila je da se na području pomoći žrtvama nije dovoljno učinilo a da postoji puno prostora.

Vezani članci Prosvjed inicijative Spasi me (Foto: Dnevnik.hr) Koliko još treba čekati na strože kazne za zlostavljače? "Imala je šest, sedam godina kad ju je očuh počeo dirati..." Slika nije dostupna Zašto je do ovoga moralo doći?

Kao najveće probleme istaknula je činjenicu da se nasilnike ne sankcionira i da se s njima ne radi u smislu pružanja psihološke pomoći. 'To su ljudi koji imaju psiholoških problema - ili je to rezultat nasilja koji su oni doživjeli u mladosti ili je to postratni period koji je od njih stvorio nasilnike', kazala je Borić.

>> Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Tužno sjećanje na ubijene

Smatra da se nasilje može spriječiti edukacijom mladih od vrtićke dobi te da to može dovesti do pozitivnih pomaka.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se deveti put u spomen na tragičan događaj 22. rujna 1999., kada su u prostorijama Općinskog suda u Zagrebu ubijene tri žene u tijeku brakorazvodne parnice. Radilo se o sutkinji Ljiljani Hvalec, odvjetnici Hajri Prohić i supruzi ubojice Gordani Oraškić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook