Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi Zakon o sigurnosti na cestama, kojim su znatno pooštrene kazne za neke prometne prekršaje, nije dao očekivane rezultate jer se, po podacima MUP-a, u prvih deset mjeseci ove godine povećao broj nesreća i stradalih na cestama u odnosu na lani.


U MUP-u kažu da su zbog novog Zakona očekivali povoljnije stanje sigurnosti na cestama, no analiza je pokazala da se dogodilo upravo suprotno, odnosno da su, osim broja poginulih, sve ostale "crne" brojke porasle.

Vezani članci Divljanje na autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Ludostima vozača nema kraja: Pogledajte šokantne snimke koje pokazuju što sve neki rade na hrvatskim autocestama Slika nije dostupna Na hrvatskim cestama manje poginulih

Ukupno se u prvih deset mjeseci dogodilo 48.405 nesreća, odnosno 84 (0,2 posto) više nego u istom razdoblju lani. U 450 nesreća bilo je poginulih. Lani je takvih nesreća bilo 440 ili 2,3 posto manje.

U 13.414 prometnih nesreća, odnosno 683 više nego lani, bilo je ozlijeđenih. To je povećanje od 5,4 posto.

Broj ozlijeđenih također se povećao. Teško je ozlijeđeno 3.546 osoba, odnosno 11 više, a lakše 15.673 ili 869 više (5,9 posto) nego lani.

Ukupno je nastradalo 19.719 osoba, što je 877 ili 4,7 posto više. Jedino se smanjio broj poginulih. Naime, poginulo je 500 osoba, tri manje nego lani.

Analiza je pokazala da se broj poginulih za čak 92 posto povećao na području policijske uprave varaždinske, slijedi PU međimurska s povećanjem od 55 posto, zatim karlovačka s 50 postotnim povećanjem, dubrovačko-neretvanska s 47 posto, vukovarsko-srijemska 40 posto, brodsko-posavska 39 posto, zadarska 37 posto te osječko-baranjska u kojoj za 24 posto više poginulih nego u istom razdoblju lani.

Zbog svih tih "crnih" brojki MUP najavljuje pojačane policijske
akcije u prometu.