Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč krizi raste nam potrošnja u trgovini na malo. Ove smo godine na svakih prošlogodišnjih 100 kuna, potrošili dvije kune više.


Prošlog siječnja 100 kuna, a ovog 102. Ili statistički - potrošnja je u Hrvatskoj u siječnju 2012. narasla za 1,9 posto u odnosu na 2011. Za sada analitičari ne očekuju da će potrošnja u 2012. godini značajnije rasti. Veće trošenje očekuju tek iduće godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvati će ove godine skromnije provesti Božić Slika nije dostupna Lijek za minus - neradni dani

>> Evo kamo odlaze vaše kune, a ne bi trebale!

Porast je mali ali značajan jer ga nitko nije očekivao. Štoviše analitičari su očekivali pad.

'Pa to nije dovoljno za oporavak, jer ako se gleda prema 2008. godini, koja je bila najbolja godina hrvatske potrošnje, mi smo još uvijek na nekih 10-11 posto od toga. To znači da za pravi oporavak rast treba biti 10 posto, a ne samo 1 posto. Ali u svakom slučaju i to je dobra vijest. Bolje to nego pad', kazao je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

Trgovci podsjećaju da je ovaj siječanj bio topliji od prošlog pa i tu vide mogući razlog veće potrošnje.

'Broj kupaca pada i to se lako i razumije jer cijelo vrijeme konstantno pada i zaposlenost. Znači stalno imamo sve veći broj nezaposlenih i pad zaposlenih i naravno da oni koji su izgubili posao neće sada glavinjati po shopping centrima', kazao je Školnik.

Ovo definitivno neće biti godina potrošnje. Ekonomiju prema gore sada mogu povući samo privatne i državne investicije. Ali i one se nažalost još čekaju, iako se primiče sredina ožujka.