Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret Božiću

Unatoč krizi hrvatski su gradovi bogato ukrašeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po uzoru na europske i svjetske metropole ni hrvatski gradovi ove godine nisu štedjeli na uređenju gradskih ulica za božićne i novogodišnje blagdane. Tradicija je, očito, prevladala upozorenja o krizi, pa su na ukrase potrošeni deseci milijuna kuna.

Tko će koga nadmašiti u božićno novogodišnjem blještavilu, gotovo pa je postalo pravilo. Rijetko gradska vlast štedi na vatrometu, žaruljicama, drvcima, zabavi na otvorenom.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Financijska kriza nije tako zabrinula ni čelne ljude u metropoli, pa je gradonačelnik duboko posegnuo u džep. Gotovo 8 milijuna kuna potrošeno je na blagdansku dekoraciju i sjaj.

'Da ga nismo okitili napadali bi nas zašto je grad takav i da nismo baš tako siromašni da ga ne možemo okititi. Običaje moramo zadržati', rekao je pročelnik ureda za graditeljstvo Davor Jelavić.

Zagreb krase 22 božićna drvca, ne samo na središnjem trgu, nego i gradskim. Iskorišten je dio lanjskog nakita, a kupljenje su žaruljice male potrošnje. Blagdanska raskoš nije uskraćena ni Riječanima. Više od dva milijuna kuna otišlo je za spektakl na korzu.

'Racionalno trošimo jer smo iskoristili ukrase koje smo koristili prije 10 godina', rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Skromnije je u Splitu, premda ni njih nije zaobišao svjetlosni spektakl.

'To je jako malo kad se usporedi sa svjetskim metropolama', rekao je gradonačelnik Splita Ivan Kuret.

Na uređenje osječkih ulica potrošeno je četiri puta više novca nego lani, jer nije se štedjelo a prevladala je tradicija, a ne glamur.

'Uvijek bi se moglo potrošiti na nešto drugo, ali mi moramo sačuvati razinu jedne gradske metropole', rekao je osječki gradonačelnik Gordan Matković.

Pozivi na racionalnije trošenje nisu odjeknuli ni na samom jugu. S milijun svjetala, po uzoru na francuske gradove, sjat će i dubrovačke zidine.

'Vjerujem da će se javiti i neki sponzori i da ćemo taj milijun pokriti iz sponzorskih sredstava', rekla je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Hrvatski gradovi još su daleko od luksuza koji se u europskim i svjetskim metropolama mjeri u milijardama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene