Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dr. Ante Čičin-Šain, prvi guverner Hrvatske narodne banke u samostalnoj Hrvatskoj, ugledni ekonomist i diplomat, umro je danas u Zagrebu od posljedica moždanog udara.


Ante Čičin-Šain rođen je u 1935. u Splitu, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti, bio sveučilišni profesor i diplomat. Bio je i član nedavno osnovanog Ekonomskog vijeća hrvatske Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević Pavičić Vukičević i službeno vodi Grad: "Pročelnica Stručne službe obavijestila je ministra pravosuđa o početku obnašanja dužnosti gradonačelnika" Milan Bandić Žbukao je fasade i istovarivao ugljen, a u Zagreb kojim će poslije suvereno vladati došao je s kovčegom od skaja, planom grada i dvije majice

Dr. Čičin-Šain od 1965. aktivno je djelovao na području međunarodnih ekonomskih odnosa kao član vladinih radnih skupina. Nakon prvih slobodnih izbora 1990. imenovan guvernerom Narodne banke Hrvatske.

Nakon odlaska iz HNB-a 1992. bavi se diplomatskim poslovima - bio je prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu, a poslije veleposlanik u Londonu i Dublinu. Bio je i počasni konzul Irske u Hrvatskoj. Dr. Čičin-Šain je doktorirao ekonomske znanosti na njemačkom sveučilištu u Heidelbergu. Za poslijediplomskih studija u Heidelbergu Čičin-Šain je radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda, kao i na Sveučilištu u Heidelbergu.

Po povratku u Hrvatsku bio je profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom bio i glavni analitičar hrvatske središnje banke. Radio je i kao analitičar u zagrebačkom Ekonomskom institutu te kao savjetnik Ujedinjenih naroda za zapadnu Afriku, a osnovao je i prvi hrvatski venture capital fond.

Čičin Šain je od 2001. godine bio u mirovini, ali je i dalje sudjelovao u radu nadzornih odbora nekoliko tvrtki te u nekoliko nevladinih organizacija. Autor je niza stručnih članaka i knjiga.