Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu

Umro dr. Ante Čičin-Šain, prvi guverner HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Ante Čičin-Šain, prvi guverner Hrvatske narodne banke u samostalnoj Hrvatskoj, ugledni ekonomist i diplomat, umro je danas u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Ante Čičin-Šain rođen je u 1935. u Splitu, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti, bio sveučilišni profesor i diplomat. Bio je i član nedavno osnovanog Ekonomskog vijeća hrvatske Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preko Holdinga HNS želi ubrzati prodaju stanova u Zagrebu Slika nije dostupna Ove, ali i iduće godine 'Reforme se odgađaju zbog izbora'

Dr. Čičin-Šain od 1965. aktivno je djelovao na području međunarodnih ekonomskih odnosa kao član vladinih radnih skupina. Nakon prvih slobodnih izbora 1990. imenovan guvernerom Narodne banke Hrvatske.

Nakon odlaska iz HNB-a 1992. bavi se diplomatskim poslovima - bio je prvi hrvatski veleposlanik u Bruxellesu, a poslije veleposlanik u Londonu i Dublinu. Bio je i počasni konzul Irske u Hrvatskoj. Dr. Čičin-Šain je doktorirao ekonomske znanosti na njemačkom sveučilištu u Heidelbergu. Za poslijediplomskih studija u Heidelbergu Čičin-Šain je radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda, kao i na Sveučilištu u Heidelbergu.

Po povratku u Hrvatsku bio je profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom bio i glavni analitičar hrvatske središnje banke. Radio je i kao analitičar u zagrebačkom Ekonomskom institutu te kao savjetnik Ujedinjenih naroda za zapadnu Afriku, a osnovao je i prvi hrvatski venture capital fond.

Čičin Šain je od 2001. godine bio u mirovini, ali je i dalje sudjelovao u radu nadzornih odbora nekoliko tvrtki te u nekoliko nevladinih organizacija. Autor je niza stručnih članaka i knjiga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene