Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni hrvatski akademik i profesor emeritus Ivo Perišin umro je jutros u Zagrebu.


Ivo Perišin (1925., Kaštel Kambelovac) bio je od 1956. profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a počasni profesor emeritus postao je 2005. Dobitnik je dviju republičkih nagrada za znanstveni rad i nekoliko nagrada Ekonomskog fakulteta.

Vezani članci Preminuo ravnatelj KBC-a Split (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Održana komemoracija za primarijusa Ivu Jurića, splitski gradonačelnik Opara održao dirljivi govor V.S. Naipaul (Foto: AFP) Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

Obavljao je niz odgovornih dužnosti, uz ino, bio je generalni direktor Narodne banke Jugoslavije - njezine centrale za Hrvatsku, državni podsekretar u Saveznom ministarstvu financija, guverner Narodne banke Jugoslavije te predsjednik Izvršnog vijeća Sabora i predsjednik Sabora Socijalističke Republike Hrvatske. Perišin je od 1965. do 1967. bio i splitski gradonačelnik.

Objavio je 159 znanstvenih radova i napisao 29 knjiga, među kojima su posebno značajne 'Svjetski financijski vrtlog', 'Goropadna inflacija', 'Financijski mehanizam i hrvatska zbilja' te prvi 'Financijski leksikon' na hrvatskom jeziku.

Godine 1964. objavio je knjigu 'Monetarno-kreditna politika' koja je doživjela deset, ponešto dopunjavanih izdanja i postala udžbenik na ekonomskim fakultetima.