Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U HAZU od 1997.

Umro akademik Hrvoje Babić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istaknuti hrvatski znanstvenik na području elektronike i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu akademik Hrvoje Babić umro je u Zagrebu u 86. godini, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Akademik Hrvoje Babić rodio se 17. rujna 1929. godine u Bugojnu. Osnovnu školu pohađao je u Metkoviću, a gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je 1955. godine na Tehničkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je 1965. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umirovljen je 1981.godine Svojim radom omogućio je mlađim naraštajima bolju i lakšu budućnost Slika nije dostupna Bivši ministar Umro akademik Zdenko Škrabalo

Na Elektroničkom odjelu Instituta Ruđera Boškovića (IRB) radio je od 1955. do 1974. godine, a od 1970. godine bio je na IRB-u viši znanstveni suradnik. U razdoblju od 1965. do 1967. godine radio je na Visokoj tehničkoj školi u Stockholmu na mikrovalnim akceleratorima. U više navrata boravio je na Kalifornijskom sveučilistu Los Angeles i Santa Barbara kao istraživač i gost-profesor u području elektroničke obrade signala koja se primjenjuje u instrumentaciji, automatskoj regulaciji i komunikacijama. Na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (danas Fakultet elektronike i računarstva) održavao je predavanja u poslijediplomskoj i dodiplomskoj nastavi od 1964. godine, na taj fakultet prešao je 1974. godine, a za redovitoga profesora izabran je 1977. godine.

Akademik Hrvoje Babić potaknuo je uvođenje smjera industrijske elektronike i radio na unaprjeđenju nastavnih planova i programa. Razvio je znanstvenu i stručnu djelatnost u području analogne i digitalne obrade signala te digitalnih mjernih sustava, vodio je istraživačke projekte i poticao znanstveni i stručni rad mlađih suradnika. Od 1987. godine u sklopu fakulteta organizirao je i vodio Laboratorij za sustave i signale, koji je postigao zavidan profesionalni ugled i dao važan prinos u organizaciji i realizaciji Hrvatske akademske mreže CARNet.

Za redovitoga člana HAZU, u Razredu za tehničke znanosti, Hrvoje Babić izabran je 1997. godine, a bio je i član Akademijina Znanstvenoga vijeća za istraživačku infrastrukturu Hrvatske.

Od 1991. do 1994. godine bio je prorektor Sveučilišta u Zagrebu za znanost i predsjednik Odbora za znanost, titulu professor emeritus dobio je 2000. godine, a bio je i predsjednik Povjerenstva za informatizaciju Sveučilišta.

Objavio je 64 znanstvena rada u časopisima i zbornicima svjetskih i domaćih skupova te 48 stručnih i razvojnih radova. Bio je član brojnih ispitnih, znanstvenih i profesionalnih komisija, 1986. godine dobio je Republičku nagradu "Nikola Tesla" za znanstvenu i razvojnu djelatnost, a 1996. godine i Nagradu HAZU.

Akademik Hrvoje Babić umro je u Zagrebu u nedjelju 7. lipnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene