Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U dobi od 60 godina

Preminula novinarka Jasna Babić, doajenka hrvatskog istraživačkog novinarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarka Jasna Babić umrla je u utorak u bolnici na Jordanovcu u dobi od 60 godina od posljedica teške bolesti, doznaje se od Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje je obavijest o smrti dobilo od njezinog prijatelja.

Babić je u svibnju ove godine dobila HND-ovu nagradu za životno djelo Otokar Keršovani.

Pročitajte i ovo Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima Ilustracija Sumnjiva smrt zviždača Otkrio je opasne tajne velike kompanije: Sada je pronađen mrtav na parkiralištu

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, Jasna Babić je sinonim hrabrog novinarstva u Hrvatskoj koja je 1988., kao već izrazito afirmirana novinarka, ušla u profesionalno novinarstvo.

U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih 'novinarsko pero hrabro umače u društvenu kaljužu, otkrivajući brojne društvene i političke afere post-ratnog, tranzicijskog društva'.

Babić nije mogla doći na dodjelu nagrada, ali su bile citirane njezine riječi: 'Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se brate mili može i oduzeti. Onaj tko daje taj i uzme'.

U novinarstvu od osamdesetih

Novinarstvom se počela baviti u omladinskom tisku 1980-ih, a radila je u velikom broju redakcija kao što su Danas, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Globus, Nacional.

HND navodi da su vrsnoća i strast kojom je prepoznavala naloge vremena i ispisivala važne tekstove krajem turbulentnih osamdesetih ključna odrednica njezina novinarstva.

Sredinom osamdesetih zapažena je njezina serija reportaža objavljivana u Poletu, s putovanja autostopom od "Triglava do Gevgelije", danas gotovo zaboravljeni žanr, u kojemu je ispisivala dojmove i slike Jugoslavije i početke rastakanja jednoga sustava. Za vrijeme rata radila je kao ratna reporterka, da bi se nakon toga posvetila istraživanju afera koje su devedesetih potresale Hrvatsku, podsjeća novinarska udruga.

Sudjelovala je u samim počecima magazina Globus, a zasluge ima i za proboj Nacionala, lista kojemu je jedan od osnivača.

Otkrila brojne afere

Kada su je kolege predlagale za nagradu za životno djelo isticali su njene dojmljive reportaže, ali i otkrivanje brojnih afere. Za niz tekstova 1996. o prisluškivanju novinara, sindikalnih lidera i oporbenih političara dobila je i nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo „Marija Jurić Zagorka“.

Autorica je dvije knjige: Zagrebačka mafija i Urota Blaškić

Jasna Babić rođena je 13. veljače 1957. u Zagrebu, a komemoracija će joj biti u ponedjeljak 6. studenog u 10 sati.. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene